Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lava baixant cap a les cases

Bones notícies a La Palma: Els últims evacuats tornen a casa seva

S'ha confirmat que ja no hi ha perill per a ells

El volcà de Cumbre Vieja fa ja més d'una setmana que ha alterat per complet la vida dels habitants de la Palma. 6.000 persones han hagut de ser desallotjades de les seves cases i més de 400 edificacions s'han vist afectades per la lava. Però després de molts dies de patiment, alguns dels afectats respiren una mica al saber que podran tornar a casa.

Es tracta de les últimes persones que van ser evacuades divendres passat. Aquest dia, de manera precipitada, van haver d'abandonar els seus habitatges els habitants de la zona no evacuada de Tacande de Arriba, així com les de Tacande de Abajo i Tajuya. Eren unes 160 persones que tenien perill per un possible ensorrament parcial o total del con principal del volcà.

Afortunadament, la situació ha millorat durant les últimes hores. El director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, confirmava la bona notícia. «El fenomen que va provocar l'evacuació preventiva s'ha estabilitzat», afegia la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco.

La majoria d'aquestes persones es trobaven actualment en cases de familiars i amics. Només 12 van haver de ser traslladades a un hotel a Fuencaliente. Unes altres 10, amb problemes de mobilitat, van ser portades a l'aquarterament El Fuerte (Breña Baixa).

Tot va passar al migdia. Es va començar a notar un senyal sísmica que no s'havia vist ni amb el trencament del con principal de l'erupció de Cumbre Vieja.

Al principi es va decidir que aquestes poblacions quedessin confinades. Tot i això, es va arribar a la conclusió que no era suficient. «Una solució era estar dins dels habitatges, amb les finestres tancades i les portes tancades i protegides davant els possibles trencaments dels vidres», afirmava Blanco.

La directora de l'IGN donava detalls sobre els perills als quals s'enfrontava la població. «Els perills als quals s'enfrontaria la població si es produís un ensorrament del con volcànic són les colades de lava d'alta temperatura i contingut de gasos, i que poden saltar obstacles topogràfics», assenyalava.

Disminueix la pressió del magma segons comenta Involcan

Aquest diumenge a la tarda l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) confirmava que havien detectat una disminució de la pressió del magma. «La deformació registrada per la Xarxa Geodèsica Canària en les últimes 24h mostra un procés de deflació, que indicaria una disminució de la pressió en el sistema magmàtic de Cumbre Vieja», explicaven al seu compte de Twitter.

Els experts confirmaven una certa estabilització de l'erupció, encara que això no implica que el final estigui a prop. «Això no implica que l'erupció s'estigui acostant a la seva finalització, es necessitaran més dades i diferents paràmetres per fer previsions correctes sobre l'evolució a mig termini de l'activitat eruptiva», afirmaven.

Les últimes dades sobre l'erupció del volcà

Morcuende i Blanco també han donat alguns detalls de quina és l'evolució actual de l'erupció. Ara mateix hi ha dues colades, una d'elles la que recorre a uns 30 metres per hora la zona sud. L'altra es troba al nord i va de manera fluïda per la llera anterior.

Confirmen que és una renta que ve de zones interiors. «A causa de la seva composició, es torna més viscosa i pateix frenades o disminució de velocitat», afirmen.

Blanco, per la seva banda, ha confirmat que actualment existeixen «diversos centres d'emissió». També explicava que el con pot tenir diverses fases de construcció i reconstrucció. «Desapareix la part superior en diferents episodis, ja 'hem tingut dos i no es descarta que torni a passar», afirmava.