Les pluges abundants del mes de maig i el temps atípic de la primera meitat de juny ha reverdit la situació dels boscos de bona part de la meitat nord de Catalunya. Malgrat que la manca de pluja i neu durant l’hivern i l’inici de la primavera ha castigat força els boscos, prats i sembrats, a moltes comarques prelitorals i litorals, especialment cap al nord, s’observa un canvi de tendència.
Els pantans no han notat gaire l’anomalia negativa de la pluja el primer quatrimestre del 2019, que vaser el més sec a l’Observatori Fabra des del 1914, amb només 59 litres de pluja, perquè partien d’un nivell excel·lent a principis de l’hivern. Però els boscos i camps estaven assedegats. El maig ha estat per sort molt generós a les comarques barcelonines i gironines, on s’ha acumulat el doble de pluja del que tocaria, com per exemple a Collserola es van registrar 109 l/m2.
Aquest fet, les bones regades de les primeres setmanes de juny i la poca calor que hem patit fins ara han fet esclatar la verdor a Collserola, al Montseny i al Parc Natural del Montnegre i Corredor.
Petits curriolets i bassetes d'aigua que encara es veuen als boscos, i tot envoltat d'aquesta verdor #324eltempspic.twitter.com/CFwPQ2ece8
— Arnald Pons (@arnald_ps) 17 de juny de 2019
El relax, fent un passeig pel bosc? (Parc del Corredor, Vallgorguina) #324eltemps@gemmapuigf@btveltemps@meteocat@Cat_Meteo@marcredondo@AlfredRPico@rbartolisala@TiempoCom@tiempobrasero@ElTiempo_tve@rbartolisala@BCNmeteo@TomasMolinaB@MeteoMauri@javiorupic.twitter.com/5OKhVKLjEq
— Arnald Pons (@arnald_ps) 17 de juny de 2019
Tot i així, el bosc està molt sec a les muntanyes tarragonines, on els registres de pluja continuen pobres, com ha demostrat l’incendi més important des de fa dos o tres anys, que hi va haver fa una setmana al Perelló, a la Ribera d'Ebre.
Estat de la sequera al territori català i dels embassaments catalans
Per explicar el grau de sequera que pateix una zona els experts utilitzen l’índex de precipitació estàndard. Aquest índex permet avaluar el dèficit, o l’excés, de precipitació al territori en un període determinat de temps, si analitzem un període curt coneixerem la humitat del terra, molt en relació amb l’estat dels boscos i camps.
Extraiem aquest mapa dels darrers sis mesos al Servei Meteorològic de Catalunya, i ensenya que bona part de Catalunya està pintat de color propers al taronja, que significa que hi ha una sequera moderada. On estan patint més en aquests darrers 6 mesos és cap a les comarques gironines, sobretot al prelitoral i punts de la Costa Brava sud.
Les Terres de l’Ebre i al Prepirineu de Lleida també pateixen actualment sequera forta o fins i tot excepcional, les àrees més amenaçades aquest inici d’estiu pels incendis forestals. Les previsions no són gaire optimistes i l’estiu és l’estació més seca al litoral i prelitoral català. Hauríem d’esperar pocs episodis de pluja i alguna tempesta ocasionalment pot arribar aquí. No fer foc al bosc i reduir les cremes agrícoles serà la millor opció per evitar un desastre perillós.
Per contra, els pantans que abasteixen la majoria de la població catalana tenen bons nivells per passar l’estiu sense sobresalts. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua els embassaments de les conques internes, que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità, es troben actualment al 83 % de la màxima capacitat, nou punts per sota del volum respecte a l’estat de l’any passat, però és un resultat molt meritori després del pèssim hivern i primavera.