Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Ajuntament de Reus bonificarà fins al 50% de l'IBI si s'instal·len plaques solars

La rebaixa s'aplicarà durant dos anys | El govern qualifica de «guerra comercial» la polèmica per les màquines d'ozó

Els habitatges de Reus que instal·lin plaques solars pagaran menys IBI. Així ho aprovarà l'Ajuntament de Reus al ple de la setmana vinent —el govern hi té majoria absoluta— a través d'una modificació de l'ordenança fiscal que incorporarà bonificacions d'entre el 30% i el 50% durant dos anys per aquells immobles que consumeixin el 30% de l'energia a través d'aquests sistemes.

Segons ha anunciat Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient de Reus, el govern presentarà dilluns a la comissió informativa «una modificació de l'IBI per la instal·lació de sistemes d'energia solar fotovoltaica». Des del seu punt de vista, la mesura actuarà en dos sentits: «apostar per l'impuls de les energies verdes i contribuir a la reactivació econòmica de la ciutat en un sector específic i concret».

La reducció de l'IBI, en funció del valor cadastral

La forquilla que preveurà la nova ordenança va del 30% al 50% en funció del valor cadastral de l'habitatge. El requisit que s'haurà de complir en qualsevol cas és que, a través de les plaques solars, es generi el 30% de l'energia que es consumeix.

«Si un habitatge té una potència contractada de 6,7 o 6,9 quilowatts, hauria de tenir un 30% d'aquesta part contractada», exemplifica Rubio, és a dir, «instal·lar dos quilowatts amb plaques solars». El plantejament actual preveu que «en el cas que la instal·lació d’autoconsum alimenti diversos béns immobles, es tindrà en compte la suma de les potències contractades per cadascun dels béns immobles».

Si es compleix aquest requisit, s'aplicarà la bonificació corresponent al valor cadastral de l'immoble. El govern planteja tres nivells de bonificació: per als immobles de fins a 75.000 euros de valor cadastral, un 50%; per als que arribin fins als 150.000 euros un 40% i fins als 250.000 euros, un 30%.

Per últim, la proposta del govern és que «en el cas d’habitatges plurifamiliars que tinguin una instal·lació d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica per subministrar electricitat als elements comuns, la bonificació serà del 5% sobre la quota íntegra per cadascun dels habitatges vinculats».

Aquesta bonificació s'aplicarà durant els dos exercicis posteriors a la instal·lació dels sistemes solars i la sol·licitud per beneficiar-se'n s'haurà de presentar durant els sis mesos posteriors a la instal·lació de les plaques solars. L'excepció seran aquells edificis que es vegin obligats, per algun requisit concret, a instal·lar sistemes d'energia solar. En aquest cas no seran bonificats perquè, segons ha exposat Rubio, el que es vol és incentivar les energies renovables en aquells habitatges on no n'hi hagi.

Imatge d'una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Imatge d'arxiu de plaques solars | LleidaDiari.cat

L'empresa elèctrica municipal, en estudi i aturada

El govern de Reus va adoptar el compromís de crear una empresa energètica municipal, un projecte que, actualment, s'està estudiant. Rubio detalla que es troba en el «moment inicial» i que «s'ha vist interrompuda per la creació de l'estat d'alarma». Una de les possibilitats que s'ha plantejat és crear una divisió dins de l'empresa Aigües de Reus per comercialitzar l'energia que generi l'Ajuntament.

En aquesta línia, destaca el regidor de Medi Ambient, «el 100% de l'energia» que es consumeix per il·luminar la via pública de Reus i els parcs és verda. Recorda també els 300.000 euros d'inversió previstos durant aquest mandat per instal·lar plaques solars als edificis municipals, la següent fase de la qual suposaria col·locar-ne a les escoles. Se sumarien a les set instal·lacions que actualment ja té l'Ajuntament de Reus.

La polèmica de les màquines d'ozó, «una guerra comercial»

Preguntat sobre l'ús de màquines d'ozó i els dubtes i polèmiques generats al respecte, Daniel Rubio ho ha qualificat de «guerra comercial». La setmana passada, el govern de Reus anunciava que s'estaven fent servir aparells d'ozó per desinfectar espais municipals, i que se n'adquirien un total de sis.

Aquesta setmana, la CUP de Reus per una banda i el Col·legi de Biòlegs de Catalunya per l'altra, han posat en dubte la seguretat i l'eficàcia d'aquestes màquines. En tots dos casos denuncien que són uns aparells que les autoritats internacionals estan avaluant per saber si són eficaços o no contra la Covid-19 i per assegurar que no puguin provocar efectes negatius en la salut de les persones.

En el cas dels cupaires, a més, critiquen que el govern compri màquines d'ozó i les faci servir mentre la mateixa regidoria de Salut de Reus publica documents exposant els dubtes que hi ha al respecte. Preguntat sobre el posicionament del govern local al respecte, Daniel Rubio considera que «això és una guerra comercial i d'altra banda política; no hi ha cap informe que prohibeixi l'ús de l'ozó, que és un gas que s'ha utilitzat des de fa molt de temps».

Afegeix que «hi ha moltíssimes notícies que avalen just el contrari, és una guerra d'interessos comercials on no ens interessa entrar». Destaca que «la Unió Europea no prohibeix aquestes màquines, i la que té l'Ajuntament de Reus està homologada, estem complint les màximes garanties i en tot cas és un complement que estem utilitzant contra el coronavirus».

El primer d'aquests aparells ja està en marxa a les instal·lacions de la Guàrdia Urbana i s'ha fet servir també a les de les Brigades Municipals. «Tot el que tenim són recomanacions i les xifres ens avalen, no hem tingut cap cas de contagi a la Guàrdia Urbana que és on estem utilitzant aquesta màquina», sentencia Rubio.