Primer pla del president Zelenski

La inesperada visita que ha rebut Zelenski en plena guerra

El president ucraïnès se sent més recolzat que mai

Volodímir Zelenski se sent més recolzat que mai. Aquest dissabte va rebre una visita inesperada que li va transmetre tot el suport en la guerra contra Rússia. Es tracta del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, que es va traslladar fins a Kíev per reunir-se amb el president d'Ucraïna en una trobada sorpresa.

De fet, l'ambaixada d'aquest país al Regne Unit va ser la primera a comunicar-ho. Ho va fer a les xarxes socials compartint una imatge de tots dos, asseguts en una taula un davant de l'altre. La fotografia es va acompanyar per la paraula 'sorpresa' i d'un emoji picant l'ullet.

D'aquesta manera, el 'premier' britànic es converteix en el primer líder del G-7 que visita Zelenski des que esclatés el conflicte. Durant la trobada, Johnson va traslladar al mandatari d'Ucraïna els seus plans d'ajuda.

El Regne Unit gastarà 120 milions d'euros en material militar que enviarà a territori ucraïnès. En aquest, s'inclouen 120 blindats, 800 míssils antitancs i desenes de míssils terra-aire Starstreak.

Downing Street va confirmar posteriorment la reunió, definint-la com «una mostra de solidaritat cap al poble ucraïnès». En aquest sentit, Johnson feia algunes setmanes que meditava el viatge, que s'ha produït aquest cap de setmana després del replegament de les tropes russes al nord de Kíev.

El desplaçament de Johnson té lloc tot just un dia després de la visita de la presidenta de la Comissió Europea. Úrsula von der Leyen, que va estar a Bucha, ciutat on els russos van deixar un rastre de sang i assassinats en la seva retirada.

El Regne Unit donarà «suport a llarg termini a Ucraïna»

Zelenski i el primer ministre britànic van abordar «el suport a llarg termini a Ucraïna», a més del nou paquet de mesures d'ajuda militar i econòmica. També es va posar sobre la taula l'opció d'enviar vehicles blindats en una segona fase.

El cap de personal del president ucraïnès va voler agrair el comportament del Regne Unit. «És líder en suport militar a Ucraïna, líder a la coalició antiguerra i líder en sancions contra l'agressor rus», va escriure a les xarxes socials.

Cal recordar que el primer ministre britànic va reclamar al canceller alemany, Olaf Scholz, que contribueixi a la defensa del país de l'est. També es va mostrar escèptic davant les darreres actuacions d'Emmanuel Macron, ja que segons sembla el president francès estaria disposat a negociar la pau amb Putin.

▶️ Así viven en Ucrania en plena guerra con Rusia

Zelenski rep ànims per continuar lluitant

Zelenski i Johnson van tenir l'oportunitat de fer una passejada junts per Kíev. El líder britànic va voler transmetre el suport al seu company, assegurant que «Ucraïna ha mostrat un coratge de lleons i tu, Volodímir, ets el rugit».

En una roda de premsa posterior, Johnson va voler deixar clar que el Regne Unit «està amb Ucraïna en aquesta lluita». El primer ministre britànic va afegit que «incrementarem la nostra ajuda militar i econòmica», alhora que va afegit «impulsarem una coalició global per posar fi a aquesta guerra».

Finalment, va destacar el paper exercit per Zelenski i el seu país des que va començar la invasió. «Ha desafiat totes les apostes i ha forçat la retirada de les tropes russes de les portes de Kíev», va assenyalar.