Laura Borràs i Carles Puigdemont

Últim dia per presentar-se a les primàries a JxCat: Borràs fa el pas i Puigdemont manté la incògnita

L'expresident ha de fer pública la seva decisió durant la jornada de dimecres

Ja ha arribat el dia: dimecres, 11 de novembre. Aquesta és la data que el reglament de primàries de Junts per Catalunya estableix com a límit per presentar candidatura a les primàries internes del partit per tal d'optar a ser candidat a la Generalitat. Aquest dilluns, feia el pas el conseller Damià Calvet, i aquest dimecres s'hi ha sumat la portaveu del partit a Madrid, Laura Borràs

Laura Borràs fa el pas i es presenta a les primàries

Segons 'Catalunya Ràdio', que ha avançat la notícia, Borràs ha pres la decisió de presentar candidatura després de parlar amb l'expresident de la GeneralitatCarles Puigdemont, amb el president inhabilitat, Quim Torra, i amb els presos de JxCat a Lledoners. Hores d'ara, doncs, només Damià Calvet i Laura Borràs han oficialitzat les seves candidatures, però tothom resta pendent de la decisió clau, que és la que pugui prendre Carles Puigdemont.

El president del partit i actual eurodiputat no ha aclarit encara si vol ser el cap de llista a les eleccions autonòmiques del 14 de febrer o si prefereix no ser-ho. En cas de presentar-se, Puigdemont seria el número 1 ja que la resta de candidats ha manifestat que es retiraria de la cursa. Tot i que Laura Borràs assegura haver-se presentat després d'haver-ne parlat amb l'expresident de la Generalitat, el cas és que tothom està pendent que Puigdemont es manifesti en un sentit o en un altre, cosa que ha de fer al llarg del dia d'avui, ja que és el darrer per fer el pas a presentar-se a les primàries.

Pendents de Puigdemont

Alhora, també caldrà estar atents als moviments que puguin fer els altres dos consellers que han insinuat en les darreres setmanes que podrien presentar candidatura. Es tracta de Jordi Puigneró, titular de Polítiques Digitals i a l'ull de l'huracà pel caos amb el web dels ajuts als autònoms; i Ramon Tremosa, conseller d'Empresa i Coneixement que en les darreres setmanes ha criticat diverses decisions d'ERC al mateix Govern. El primer és el favorit del mateix Puigdemont i el seu entorn més fidel, i per tant s'espera que ni tan sols faci el pas si l'expresident decideix presentar-se. El segon és independent i, més enllà de «no descartar-ho», no ha fet cap més pas cap a les primàries.

Una vegada més, doncs, Junts per Catalunya mira cap a Waterloo. La decisió que prengui el líder de la formació és la que marcarà el seu futur electoral i, en cas que decideixi encapçalar la llista simbòlicament, els candidats a primàries iniciaran la batalla per ser els presidenciables des de la rereguarda de la candidatura. Però això serà en el següent episodi, després de la decisió que prengui Puigdemont.