L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Fernando Simón té bones notícies sobre la vacunació: «En els pròxims dies»

Ho ha dit en la darrera roda de premsa de Sanitat

En la roda de premsa d'aquest dimarts 10 de novembre, Fernando Simón va assenyalar que espera que Sanitat estableixi quina serà l'estratègia de vacunació de la Covid-19 en «els pròxims dies» després d'anunciar que el govern espanyol pretén vacunar a uns 10 milions de persones abans d'acabar l'any. La notícia arriba després de deixar caure que Espanya podria estar vivint una fase d'estabilització de la segona onada de la pandèmia perquè les dades de contagi han començat a millorar en algunes comunitats.

El portaveu de Sanitat va explicar que en els pròxims dies es detallarà una estratègia de vacunació, que establirà quins grups seran els primers en ser vacunats una vegada es doni el vistiplau a la distribució de la vacuna de Pfzier, que va anunciar aquest dilluns que té una efectivitat del 90%. Tot fa indicar però, que els primers grups en vacunar-se seran el col·lectiu sanitari i els majors de 65 anys.

A banda de la dosi de Pfzier, Simón va plantejar la possibilitat de subministrar les vacunes d'altres laboratoris al mateix temps, un fet que permetria ampliar els grups vacunats. Tot i això, va reconèixer que la de Pfzier és la que està més avançada i la que probablement arribarà primer. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va detallar que, en aquests moments, un grup d'experts de totes les comunitats autònomes, així com tècnics independents, estan treballant en l'elaboració del text de l'estratègia estatal.

Una vegada estigui fet el text, es debatrà al Consell Interterritorial de Salut, l'òrgan creat per a la gestió de la pandèmia que inclou els consellers de Sanitat de totes les comunitats autònomes, així com el Ministeri de Sanitat.

La vacuna «canviarà radicalment» la situació per la Covid-19

Simón es va mostrar positiu sobre la possible arribada de la vacuna i creu que «a ningú se li escapa que, quan tinguem la vacuna, això canviarà radicalment», però també va voler ser prudent i va animar a esperar que acabin els estudis sobre la vacuna de Pfzier, que tot i que no estan acabats sí que donen resultats «esperançadors».

«És molt possible que tinguem vacunes per començar al gener», va remarcar el portaveu de Sanitat a la vegada que indicava de la possibilitat que hi hagi diverses vacunes. Per Simón, això seria molt positiu perquè cap laboratori del món té la capacitat de produir vacunes per distribuir-se a tota la població, però si són vacunes de diversos laboratoris, la rapidesa de la seva distribució permetrà que la immunització de la població augmenti.

Malgrat això, Simón segueix mostrant-se prudent i estudia els terminis dels quals parla Sanitat per comprovar que les diferents vacunes tenen «eficàcia suficient». A més, afegeix que en un hipotètic escenari on hi hagi dues o més vacunes per a la població, es donarà prioritat «a la més segura i eficaç» en cada moment. «Si estan al mateix temps, per descomptat que es prioritzaran les més eficaces i en els grups que més interessa», va aclarir.

Sobre com es distribuirà la vacuna, Simón va recordar que la dosi de Pfzier comporta certs reptes logístics perquè les dosis s'han de mantenir a una temperatura de -80 graus, però recorda que la mateixa companyia compta amb uns contenidors especials per poder mantenir les vacunes en bones condicions per la seva distribució durant uns 15 dies. A més, Espanya compta amb mecanismes de distribució que faran que «no sigui un problema greu».

Fernando Simón també s'ha referit a l'avanç de les vacunes espanyoles, que ara per ara estan en un procés de desenvolupament més llunyà. De moment, s'espera que a principis del segon semestre del 2021 puguin començar a estar disponibles alguns dels 8 o 10 projectes que tenen possibilitats de produir alguna eficàcia.