Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de la cua per entrar a una botiga de roba oberta al Portal de l'Àngel en el primer dia de rebaixes, el 7 de gener del 2021

Cues per fer retorns i canvis, i botigues tancades el primer dia de rebaixes

Aquest matí de dijous, 7 de gener, ha estat protagonitzat per multitud de cues a les botigues del centre de Barcelona

Pla obert de la cua per entrar a una botiga de roba oberta al Portal de l'Àngel en el primer dia de rebaixes, el 7 de gener del 2021
Una de les botigues al Portal de l'Àngel que ha tingut cues aquest dijous | Cedida

Tret de sortida a la campanya de descomptes en un any anòmal, marcat per la pandèmia de la covid i les noves restriccions. «El concepte de rebaixes ha desaparegut», diu la Carme Rivera, mentre passeja pel centre de Barcelona. La majoria dels consumidors com ella han aprofitat aquest dijous per fer retorns i canvis abans que els petits comerços hagin de tancar el cap de setmana.

La limitació de l'aforament ha provocat llargues cues a l'exterior de les botigues, de fins a mitja hora d'espera. Aquesta imatge contrasta amb el tancament dels centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats. «És una llàstima, tant per als consumidors que no poden veure tot el que hi ha de rebaixes, com per les empreses», afirma Rodolfo Manrique.

«Si la situació hagués estat una altra, hauríem aprofitat per anar de rebaixes, perquè molts anys ho fèiem. Aquest any, anem amb la urgència de retornar i ens estem trobant que moltes botigues estan tancades i no podem fer la devolució», explica Rivera, que s'ha acostat a un negoci de roba esportiva al Portal de l'Àngel. Aquesta consumidora reconeix que té «por» a no poder fer els canvis a temps per les noves restriccions i demana als comerços que allarguin el termini habitual.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la Isabel Calafell, que vol fer els canvis i devolucions «el més ràpid possible» i esperarà a anar de rebaixes a «finals de gener o febrer», quan acabin les noves restriccions. «El comerç és segur. Anem amb mascareta, hi ha hidrogel i tenen les mesures de control de l'aforament, però no és indispensable i ara, en aquests moments, ens regim per l'indispensable», manifesta, mentre espera per entrar a una botiga de roba i complements a fer una devolució.

Rodolfo Manrique, en canvi, sí que ha volgut aprofitar aquest primer dia de rebaixes per aconseguir productes més barats. No té un pressupost concret, sinó que vol comprar unes botes i una jaqueta per ell i la seva filla i busca els millors descomptes i les millors ofertes.

Tot i això, admet que «és una llàstima caminar pel Portal de l'Àngel i veure tantes botigues tancades», com ara els establiments de les grans marques d'Inditex o els grans magatzems El Corte Inglés. Algunes d'aquestes botigues grans que no podien obrir tenien personal a dins per atendre les persones que venien a recollir alguna comanda que havíen fet per Internet.

Centres comercials oberts però amb botigues tancades

Sigui per comprar o per fer canvis o devolucions, molts comerços han tingut aquest dijous al matí cues d'espera per poder respectar l'aforament de les botigues. Aquesta imatge contrasta amb la dels grans comerços o centres comercials, tancats durant els pròxims deu dies que el Govern ha decretat per frenar la nova onada de contagis de coronavirus.

Sí que han pogut obrir amb limitacions d'aforament al 30% els comerços adherits a centres comercials que donaven al carrer i també ho poden fer els establiments essencials, com ara les perruqueries, l'únic negoci obert en el primer pis de L'Illa Diagonal.

El centre barceloní encara tenia les portes obertes aquest matí tot i que la gran majoria de les seves 170 botigues estaven tancades. Algunes persones s'han acostat a l'espai i s'han mostrat sorpresos de no veure ningú i demanaven explicacions als guardes de seguretat, que han reclamat clausurar el centre comercial per fer més fàcil la vigilància dels negocis, alguns dels quals tenien les persianes a mig obrir i no disposen de portes segures.

Els centres comercials ja van haver d'abaixar persianes durant un mes per contenir els contagis de la segona onada de la covid, que es va descontrolar a l'octubre. Aquests establiments, doncs, ja van haver de tancar durant el Black Friday i ara també es perdran l'inici de la campanya de descomptes, en la qual preveien recuperar part dels ingressos.

Precisament, en els dos primers caps de setmana de rebaixes les botigues registren la facturació més alta de tot l'any, segons ha dit el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell, en un acte de protesta a Plaça Sant Jaume, a pocs metres del Portal de l'Àngel, en el qual patronals de la restauració i el comerç han «portat carbó» als consellers del Govern.

Per pal·liar part dels efectes que causarà el tancament de botigues, la Generalitat ha previst una línia d'ajudes de 10 milions d'euros amb aportacions de 2.500 euros per a aquells negocis que hagin de tancar del 7 al 17 de gener, una quantitat que les associacions dels sectors afectats per les restriccions titllen d'insuficient.