La consellera de Salut, Alba Vergés, ha garantit que les escoles reprendran les classes el pròxim dilluns com estava previst. «Seguríssim», ha dit en ser preguntada en una entrevista al programa 'El Món a RAC 1'. En aquest sentit, Vergés ha assenyalat que la situació no serà «exactament la mateixa» i que, en haver-hi més casos a la comunitat, també «hi haurà més casos a les escoles que s'hauran de gestionar». En la mateixa línia que la consellera Vergés es va manifestar en la jornada d'ahir el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que en declaracions a EFE assegurava que «les escoles han de ser l'últim servei públic a tancar».
La decisió del Govern de reobrir les escoles també ha trobat suport en el món sanitari, concretament en la figura de Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que seria un «error» tornar a tancar les escoles i que veu amb bons ulls que es reprengui el curs dilluns, fent PCR al personal. «No considero en absolut que sigui necessari», ha afirmat Campins en ser preguntada sobre les peticions d'alguns col·lectius de l'educació de no reobrir els centres.
La decisió del Govern arriba després que un grups d'experts demanés que el retorn a les aules es retardés fins al mes de febrer, ja que —asseguren— l'actual situació de la pandèmia és pitjor que en l'inici de curs, el passat mes de setembre. Així mateix, els sindicats d'educació també han fet una crida a no reprendre el curs. Des d'USTEC, per exemple, s'ha demanat que no es torni a les aules fins que la situació millori.
Cribratge entre els docents catalans
El director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, va defensar aquest dimecres que els centres educatius són segurs, posant com a exemple que en els primers quatre mesos de curs només s'han hagut de confinar el 5% dels grups davant el 95% que ha pogut assistir a classe amb normalitat. De cara a la tornada a les classes, el pròxim 11 de gener, Gonzàlez-Cambray va anunciar un cribratge amb PCR entre els 170.000 docents de 5.130 centres educatius del país entre l'11 i el 29 de gener mitjançant automostres que després es remetran al laboratori.
En aquest sentit, la iniciativa es desenvolupa conjuntament entre els departaments d'Educació i Salut i abans d'iniciar-se els docents hauran rebut formació de com agafar-se la mostra a través d'un frotis nasal. L'objectiu dels cribratges és detectar possibles casos de positius asimptomàtics i tallar la cadena de transmissió del virus.