«Assistirem al tancament de comunitats, però serà un teatre»

'Ja no hi ha marxa enrere', confessen diversos sanitaris de la Comunitat de Madrid davant l'arribada de la tercera onada

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
«Assistirem al tancament de comunitats, però serà un teatre»| Catalunya Diari

Ara l'avís arriba de Madrid. Finalitzades ja les festes nadalenques, els professionals sanitaris de la Comunitat de Madrid veuen amb resignació l'arribada d'una nova onada de contagis de coronavirus, que es comprovarà a finals d'aquesta mateixa setmana.«Fa dues setmanes, donaven positiu per Covid-19 un de cada set pacients en la consulta de malalties respiratòries; ara dona positiu un de cada tres, i a sobre tenim més afluència cada dia que passa», assegura l'infermer d'Urgències de l'Hospital de La Paz a Madrid, Guillermo del Barrio, al digital 'El Confidencial'.

«Notem signes evidents d'empitjorament i ens replantegem fins i tot l'obertura del gimnàs de fisioteràpia per a allotjar-hi pacients Covid-19 abans del seu ingrés a planta. Amb el camí que duem, saturarem la zona de preingrés d'Urgències», lamenta Del Barrio.

Els sanitaris, en alerta 

Els sanitaris es preparen per a un impacte hospitalari molt sever. A l'Hospital de Torrejón de Ardoz, els sanitaris confessen que hi ha molts més ingressos que fa unes setmanes, però «no tenen res a veure amb el caos de principis d'octubre i molt menys el de març».

A l'Hospital 12 de Octubre, encara resisteixen dins de la 'normalitat', i els seus protocols estan preparats per a la tercera onada d'infectats de Nadal «a partir de la setmana que ve», assenyala un infermer que treballa en un passadís sense estar en contacte amb els pacients amb Coronavirus.

Sanitaris amb roba anti-covid empenyent una llitera
Sanitaris amb roba anti-Covid empenyent una llitera | GTRES

«És possible que en els pròxims dies assistim a tancaments de comunitats autònomes o de zones sanitàries, però quan totes les comunitats estan en índexs de contagi de 300 o 400 positius per cada 100.000 habitants, tancar una comunitat o un barri té poc sentit, perquè ja tens el virus dins. Es tracta d'un teatre de la prevenció en el qual es prenen mesures sense molt de fons», adverteix Salvador Peiró, director de l'àrea de recerca en serveis de salut de la Fundació per a la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO) de la Comunitat Valenciana.

«Ja no hi ha marxa enrere i haurem de saber gestionar aquest nou repunt»

Preguntat per quina serà la clau de la tercera onada, Peiró apunta que cal «veure com redueixes els contactes entre els no convivents de forma dràstica. Per Nadal, es va fer molt èmfasi en el fet de no ajuntar a més de sis persones a la mateixa taula, però el que importa no és tant el nombre com la varietat de persones amb qui et reuneixes, i hem assistit a milions de reunions de sis persones durant tot el Nadal, sobretot en els dies previs a la nit de Nadal i Cap d'Any. Quatre festes de 200 persones no són el problema, el problema són aquests milions de petites reunions entre no convivents. Per desgràcia, ja no hi ha marxa enrere i haurem de saber gestionar aquest nou repunt», assenyala Peiró a 'El Confidencial'.

A les sales d'Urgències, els sanitaris treballen en una barreja d'empipament davant l'evitable i resignació crònica. El perfil dels positius per Covid-19 amb quadres severs és molt variat i alberga qualsevol rang social. «Tenim de tot, gent jove i gent gran, que són els que solen ingressar en planta», explica Del Barrio a La Paz. «A la primera onada, vam tenir moltíssima gent gran a Urgències i a l'UVI, en la segona onada, el rang d'edat va baixar i va haver-hi menys ingrés en UVI, i ara veiem perfils molt variats i no sabem encara si se saturaran les UVI».

 


Comentaris

envia el comentari