Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

L'OMS trenca el silenci: aclareix què hem d'esperar després de la nova soca del virus

La nova variant britànica està instaurada en molts països, entre ells Espanya

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
L'OMS trenca el silenci: aclareix què hem d'esperar després de la nova soca del virus | EUROPA PRESS / ONU

La nova soca britànica preocupa i molt a les autoritats de diferents països, perquè s'ha demostrat que la seva capacitat d'infecció és molt més alta que la variant comuna, cosa que es tradueix en molts més ingressos hospitalaris i morts. Molt s'ha dit sobre aquesta nova variant, entre altres coses que podria estar augmentant la transmissibilitat entre els més joves i entre els nens, encara que de moment, poc se sap, perquè la seva aparició és molt recent i no hi ha hagut temps d'estudiar exhaustivament el seu comportament.

 

Referent a això, Hans Kluge, director regional per a Europa de l'OMS, ha volgut llançar un missatge d'alerta assegurant que aquesta nova soca és preocupant, i posant l'accent en què hauríem d'esperar d'ella: «Aquesta soca es propaga a tots els grups d'edat, però els nens no semblen tenir un major risc», ha detallat. «La nostra avaluació és que aquesta soca pot, amb el temps, reemplaçar a altres llinatges circulants, per la qual cosa si no augmentem els controls per a frenar la seva propagació es produirà un major impacte en els serveis sanitaris, ja per si mateixos estressats i saturats».

 

És per això que ha demanat als diferents països augmentar la vigilància per a detectar així noves variants, així com investigar els augments inesperats de casos covid que es produeixin. No obstant això, encara queda molt per saber respecte a l'abast i conseqüències d'aquesta nova soca, així com les que puguin aparèixer en el futur immediat, per la qual cosa Kluge ha instat a intensificar les mesures socials i de salut pública fins que la situació no estigui més controlada:

 

«Estem en una situació alarmant, la qual cosa significa que en un curt període de temps necessitem fer més del que hem fet i intensificar les mesures socials i de salut pública per a aplanar la corba de contagis», ha explicat Kluge.

 

Es refereix a l'ús de les mascaretes, la limitació de reunions, el distanciament físic, la rentada de mans, el compliment de les quarantenes així com la vacunació, que ha entrat en vigor recentment. Segons la seva opinió, gràcies a tot això podrem reduir la transmissió del virus i per tant, reduir també la taxa de morts.

 

Les vacunes, essencials

Kluge també ha volgut fer referència a les dues vacunes ja aprovades a Europa (Pfizer i Moderna), recordant la necessitat de vacunar als professionals sanitaris, demanant a més que els estats se secundin entre si per a un repartiment equitatiu de les vacunes, evitant que cap país es quedi enrere.

 

«La implementació de les vacunes és essencial, especialment per a reduir els casos de malaltia greu en els grups vulnerables, alliberar la pressió sobre els sistemes hospitalaris i evitar el risc de col·lapse sanitari. Això suposa un esforç extraordinari, però els beneficis són molts», ha conclòs Kluge.

 

La soca britànica ja circula per Espanya

La variant provinent de Regne Unit ja està instaurada a Espanya des de fa dues setmanes, i s'ha detectat en pacients que no havien viatjat al citat país ni s'havien relacionat amb persones que sí que ho haguessin fet.

 

Aquest fet demostra que ja existeix transmissió comunitària d'aquesta nova variant al nostre país, tal com explica Fernando González Candelas, catedràtic en genètica de la Universitat de València: «La nova variant circula de manera comunitària des de fa unes dues setmanes, encara que a nivells que han de ser molt baixos. Hem fet la seqüenciació parcial i vist que la mostra presenta les mateixes mutacions que les detectades al Regne Unit. No tinc dubtes perquè no és només una, són vàries, encara que ara hem de completar el genoma», sosté aquest genetista.

 

Això ha provocat que alguns científics es pronunciïn a favor d'un confinament més restrictiu per a Espanya, en la mateixa línia que el decretat per Boris Johson recentment per a frenar l'augment exponencial de casos al país britànic.