Aquesta setmana passada es va detectar la primera persona al món que s'ha reinfectat de Covid-19. Es tracta d'un home de 33 anys de Hong Kong, segons han informat un equip d'investigadors de la Universitat de Hong Kong. Ara, s'estan detectant nous casos arreu del món que comencen a ser un motiu de preocupació per a les autoritats sanitàries.
És el cas de l'Hospital de las Clínicas de la ciutat de Sao Paulo, el qual ha informat aquest mateix dimarts que investiga un total de set possibles casos de reinfecció de la Covid-19. Aquesta notícia arriba al Brasil el dia que el país supera 116.000 defuncions i s'apropa als 3,7 milions de casos confirmats de persones infectades amb el virus.
S'han detectat també persones reinfectades a Holanda i Bèlgica. Aquests dos països europeus han confirmat aquest dimarts els dos primers casos reinfectats al continent.
Un turista que va estar a Espanya, primer pacient reinfectat de Covid-19 al món
La primera persona al món que s'ha reinfectat de Covid-19 és un home de 33 anys de Hong Kong, segons han informat un equip d'investigadors de la Universitat de Hong Kong. El pacient ja s'havia infectat el passat mes d'abril però es va recuperar i li van donar l'alta.
Ara, quatre mesos més tard, l'home s'hauria infectat novament i ha donat positiu per coronavirus després d'haver tornat d'un viatge a Espanya, ha informat la televisió pública local RTHK. L'home va tenir símptomes molt lleus en la seva primera infecció i aquesta nova infecció ha estat completament asimptomàtica.
Les autoritats sanitàries de la ciutat van contemplar en un primer moment la possibilitat que l'home es tractés d'un «portador persistent» del coronavirus i que per tant hagués mantingut el virus en el seu organisme des del primer contagi.
Finalment, els investigadors de la Universitat de Hong Kong han negat aquesta possibilitat després de comprovar que les seqüències genètiques de les soques de virus que va contraure a l'abril i les d'ara són «clarament diferents».
Dubtes sobre la durada de la immunitat
El cas de reinfecció d'aquest home seria la mostra que, almenys en alguns casos, és possible que la immunitat que s'ha generat després d'haver estat en contacte amb el virus i haver-lo superat, no impediria patir noves infeccions posteriorment.
En els estudis realitzats fins al moment es podia observar com gairebé tots els milers d'infectats havien generat una resposta immune al coronavirus tot i que en tractar-se d'un virus molt recent, es desconeix la duració exacta d'aquesta resposta immune, és a dir, si aquesta és permanent. Tampoc se sap si impedeix que es puguin produir infeccions posteriors, un cop superada la malaltia, o si es traduirà en una malaltia amb símptomes més lleus en cas de produir-se una nova infecció.
Davant d'aquest primer cas confirmat, els investigadors esperen que es faci públic el treball científic realitzat pel grup d'experts de la Universitat de Hong Kong per tenir més informació al respecte. No obstant això, i segons recull 'El País', el cap d'Immunologia del Clínic de Barcelona, Manel Juan, afirma que aquest cas seria «l'excepció que confirma la regla».