Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les mans d'una persona de la tercera edat

Torna a passar: Detecten dos nous brots a Catalunya amb desenes de contagiats

El nombre d'afectats podria augmentar en les pròximes hores

Imatge de les mans d'una persona de la tercera edat
Les residències catalanes tornen a preocupar després de detectar-se nous brots de coronavirus | Pixabay

El Departament de Salut ha detectat un brot de ciovd-19 en una residència de gent gran a Tossa de Mar (Selva) que afecta deu residents i vuit treballadors. Tal com va avançar Cadena SER-Girona, aquest dissabte una de les treballadores va donar positiu en un test d'antígens i arran d'aquesta prova es va detectar el brot. De moment, els 18 casos estan estables tot i que es preveu que el nombre de contagiats encara podria créixer perquè no es coneixen tots els resultats de les proves PCR que es van fer aquest dilluns. Hi ha tres residents que els han traslladat a la residència Orpea de Girona per facilitar la sectorització del centre geriàtric de Tossa de Mar.

Un centre geriàtric de Tossa de Mar (Selva) ha patit un brot de coronavirus que afecta divuit persones entre treballadors i usuaris, de moment. El Departament de Salut ha confirmat aquest dimarts que hi ha 10 persones afectades de les 35 residents. Per altra banda, dels 31 professionals que hi treballen, 8 han donat positiu.

Alguns pacients han estat traslladats a una residència de Girona

El brot el van detectar aquest dissabte quan una de les treballadores tenia símptomes de tenir el virus i va donar positiu en un test d'antígens. Arran d'aquest cas es va procedir a fer les proves als residents i treballadors per evitar la propagació dins del centre. Cap dels contagiats havia presentat símptomes fins en aquell moment, però ja s'ha procedit a aïllar els residents afectats pel brot.

A més, hi ha tres persones que les han traslladat a la residència Orpea de Girona. Segons Salut es tracta d'una mesura per tal de facilitar i garantir la sectorització del centre de Tossa de Mar entre els usuaris positius i els que no s'han contagiat pel brot. De tota manera, encara no tenen tots els resultats de les proves PCR que es van fer aquest dilluns, així que el nombre d'afectats podria augmentar en les properes hores.

Brot de coronavirus a una residència del Baix Empordà

Les residències segueixen preocupant a Catalunya amb els nous rebrots. Paral·lelament al centre geriartic de Tossa de Mar, també hi ha hagut un brot de coronavirus al Centre Palamós Gent Gran que afecta 47 residents i treballadors del sociosanitari. Els casos de covid-19 es van detectar durant els cribratges periòdics que es fan al centre, gestionat pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE).

La setmana passada quinze professionals van donar positiu per covid-19. Arran d'això, es van fer proves a tots els residents i usuaris, i es van detectar 32 positius més. D'aquests, més de la meitat (17) són pacients de llarga estada, i els altres es reparteixen entre residents (6) i pacients de mitja estada polivalent (9). Des del SSIBE informen que la majoria dels afectats són asimptomàtics o tenen simptomatologia lleu, i que els casos més greus ho són per patologies prèvies.

La majoria dels afectats són asimptomàtics

El brot de coronavirus al Centre Palamós Gent Gran es va detectar durant les proves seqüenciades que es fan cada quinze dies als treballadors de les residències. Segons expliquen des del SSIBE, fins ara, quan es detectava algun positiu entre la plantilla, solia ser un o dos treballadors. Però la setmana passada hi va haver quinze professionals que van donar positiu per covid-19.

En aplicació d'allò que estableixen els protocols, el SSIBE va fer un cribratge als pacients i usuaris del sociosanitari i les proves van detectar 32 positius més, repartits entre diferents àrees del centre. En concret, s'han infectat nou pacients de la unitat de mitja estada polivalent, disset de la unitat de llarga estada i sis residents.

Segons informen des del SSIBE, la majoria dels afectats pel brot de coronavirus són asimptomàtics o presenten simptomatologia lleu. Sí que hi ha alguns casos més greus, però des dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà expliquen que tots aquests pacients tenen patologies prèvies (derivades de l'edat o altres malalties).

Centre de dia tancat i sense visites

Després de detectar el brot de coronavirus, des del SSIBE s'han implantat diverses mesures al centre. D'entrada, s'han suspès les consultes externes. També s'ha tancat temporalment el centre de dia i s'han anul·lat totes les visites als residents.

A més, internament, tota la tercera planta del centre s'ha destinat a unitat d'aïllament. Aquí ja s'havien habilitat vint llits per a malalts de covid-19, que ocupaven la meitat de la planta. I el que s'ha fet ara és estendre-ho a la resta de la instal·lació. En paral·lel, també hi ha pacients a qui se'ls manté aïllats a les habitacions (perquè són contactes de malalts i, tot i que han donat negatiu a la prova, podrien desenvolupar la covid-19 en els propers dies).

En total, a dia d'avui, al Centre Palamós Gent Gran hi ha 43 pacients amb coronavirus (dins els quals s'hi troben els 32 del brot detectat la setmana passada).

Com a mesura de prevenció, des del centre també s'han derivat alguns pacients a l'hospital de Palamós. Cap d'ells ha desenvolupat la malaltia, però com que tenen un estat de salut fràgil, si s'infectessin per covid-19 podrien desenvolupar complicacions.

Segons informen des del SSIBE, a finals d'aquesta setmana es tornarà a fer un cribratge als pacients del Centre Palamós Gent Gran. En total, el sociosanitari disposa de 165 places. D'aquestes, 60 llits es troben a la unitat de llarga estada, 40 a la de mitja estada i les 65 restants, a la de residència assistida.