L'arribada dels plans de vacunació ha significat un abans i un després en la manera de prendre's la pandèmia per a la majoria de ciutadans. Com ha passat durant tot aquest període, han estat molts els qui no han respectat en cap moment les mesures de prevenció. L'últim d'aquests casos ha passat a Mallorca, on un viatge de fi de curs ha provocat un brot que afecta set comunitats autònomes.
Es tracta de 344 estudiants, dels quals 245 s'han localitzat en centres d'estudis madrilenys. El motiu del seu trasllat era la celebració de la fi del curs acadèmic, però finalment l'experiència ha sortit cara. A més, tots els contagiats han donat positiu en la variant britànica.
Així ho han verificat les diferents PCR que s'han realitzat als 452 contactes que es troben en seguiment a causa de l'expansió del virus. Les comunitats autònomes que s'han vist afectades per l'efecte dòmino dels malalts són País Basc, València, Balears, Aragó, Múrcia i Cantàbria.
De tots els individus llistats només s'han comptabilitzat la resta d'alumnes que han compartit classe amb els infectats. És a dir, de la llista queden fora els familiars de cada estudiant. És per això que des de Sanitat s'espera que el nombre d'afligits augmenti.
Les demarcacions territorials més afectades
La celebració d'aquest viatge es va produir entre els dies 12 i 18 de juny, en un ferri que va salpar des del port de València. De moment es desconeix el nombre de positius per cada zona, però algunes localitats, com l'Ajuntament d'Elx, ja han informat de 32 positius.
Aquests joves es trobaven dins dels qui havien acudit a l'experiència estival. A aquestes xifres se sumen les reportades per Euskadi, que ja ha posat al corrent 49 casos, entre els quals n'hi ha algun de la variant delta. De tots els qui s'han vist perjudicats pel coronavirus en aquesta comunitat es troben 300 alumnes que pertanyen sobretot a les regions de Sant Sebastià i Bidasoa.
Un altre dels governs autonòmics que s'ha pronunciat ha estat el de Múrcia. El Servei d'Epidemiologia ha confirmat 18 casos de positius en joves d'entre 17 i 21 anys, ciutadans de las Torres de Cotillas i Múrcia.
Un cas que ja ha arribat al govern espanyol
Des d'ahir al migdia el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries —CCAES— ha començat a preparar una reunió d'urgència. En la mateixa es convoca a totes les regions perquè no es produeixin més situacions com la detectada, ja que podria tractar-se del primer de molts casos.
En aquesta assemblea es discutiran —entre altres matèries— la posició a la qual s'enfronten els sanitaris i, sobretot, com plantejar una sèrie de mesures pel que fa a coordinació. És el punt en què més s'ha flaquejat durant la pandèmia, però s'ha demostrat que tant la solidaritat com el consens ajuden contra el patogen.
D'aquesta manera, es posarà a disposició de les comunitats una sèrie de suggeriments per controlar els 200 joves de les comunitats que han creat l'alerta. Carolina Darias s'ha manifestat durant la jornada d'avui pel que fa a aquesta disposició, i ha sol·licitat responsabilitat a la resta de joves espanyols.
Aquesta situació, tot i que es tracti de la primera en aquesta època de l'estiu, s'ha repetit per la majoria de punts del territori durant tot l'any. La gran assignatura pendent del govern central ha estat combatre els petits focus ocasionats per les activitats d'oci. Sobretot perquè solen tenir inherents al consum de substàncies que relaxen als assistents i els fan prendre més riscos.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]