Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

El Nadal passa factura: Un dinar de Reis, el focus d'un brot disparat a Espanya

Així ho ha anunciat el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz

El que més es temia després de la relaxació de les restriccions durant les festes nadalenques ha acabat tenint lloc. Van haver de passar alguns dies, però unes dues setmanes després del final de les vacances les dades no enganyen: Nadal ha provocat que la situació de la pandèmia a Espanya arribi a un nivell molt preocupant.

I no serà perquè els experts no havien advertit de les conseqüències que podia tenir no aplicar algunes de les restriccions vigents. Encara que en principi sembla difícil de quantificar quin ha estat l'impacte real dels sopars, menjars o reunions nadalenques, en un dels territoris espanyols asseguren que això sí que podria ser la causa de l'important increment de casos que s'ha produït en les últimes jornades.

Això és el que pensa el govern de Balears que podria haver passat a l'illa de Formentera. Després del treball i l'anàlisi dels contactes dels diferents contagiats, aquesta és la conclusió a la qual haurien arribat els rastrejadors.

Va ser concretament el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, qui anunciava aquesta setmana que el gran augment dels casos a Formentera es devia a «un menjar familiar celebrat el dia de Reis». Arranz explicava que aquesta és una demostració de la facilitat amb la qual es «dissemina» el coronavirus, encara que sense esmentar si creia que es podia tractar del nou cep.

Concretament haurien estat 15 les persones que s'haurien ajuntat en un restaurant de l'illa i que haurien estat «assegudes en taules de sis». Això, en principi, no trencava les restriccions vigents en aquest moment. El que explicava l'expert és que en aquest moment ja hi havia dues persones majors de vuitanta anys que estarien contagiades sense saber-ho.

Javier Arranz continuava relatant que «després, algunes d'aquestes persones, uns dies després, es van reunir amb una altra part de la família, en el mateix restaurant». I el que finalment va acabar estenent el virus per tota l'illa és que algun dels assistents va anar a treballar malgrat patir símptomes lleus. «S'ajunten diverses coses: brots i persones asimptomàtiques o amb pocs símptomes que continuen fent reunions pensant que això no serà coronavirus», explicava el portaveu del comitè balear.

Per això insistia a recordar que «és covid, és el que ara tenim. Si ara algú té símptomes de grip, encara que sigui una mica de tos, el que té no és grip, és covid». Per això demanava que davant qualsevol símptoma cal quedar-se a casa i no anar a treballar. Assegurava que el que ha passat a Formentera pot tornar a passar en qualsevol lloc i en qualsevol moment i per això destacava la necessitat de només relacionar-se amb un nucli.

Les dades que han obligat a endurir les restriccions a l'illa

I encara que l'illa de Formentera no presenta les pitjors xifres de tota Espanya, la realitat és que l'increment sofert en les dues últimes setmanes és espectacular. Actualment tenen 100 casos actius entre els seus poc més de 12.000 habitants, xifres «molt preocupants» per a la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer.

En les dues últimes setmanes la incidència acumulada s'ha disparat un 173%. S'ha passat de 239,5 casos per cada 100.000 habitants (29 casos detectats fa dues setmanes) a 652,3 (79 en les dues últimes).

I com és lògic el govern balear ha pres mesures. Fa uns dies ja es confirmava el tancament perimetral de l'illa. A més, aquest divendres entrava en el nivell 4 de mesures. Entre altres, implica el toc de queda a les 22 hores o el tancament de l'interior de bars i restaurants.