Pasajeros en el aeropuerto de Barajas, en Madrid, durante la desescalada

Primer brot registrat a les illes Balears entre turistes espanyols

Es tracta dels membres d'una mateixa família

L'illa de Menorca ha registrat el primer brot de coronavirus en donar positiu tres  turistes espanyols que es troben aïllats en un apartament de Ciutadella, ha confirmat aquest dijous el portaveu del comitè autonòmic de malalties infeccioses, Javier Arranz. Es tracta d'una família de quatre que va arribar dissabte passat a l'illa, inicialment tots ells asimptomàtics.

El pare, de 44 anys, va començar a tenir febre aquest dilluns i va decidir acudir a les urgències de Canal Salat de Ciutadella. La prova PCR va confirmar el seu diagnòstic positiu i des de llavors roman amb la seva dona i dos fills a l'allotjament turístic, en seguiment per la Unitat Volant d'Atenció al Coronavirus (UVAC). Les proves a la resta de la família han confirmat que la mare i un dels dos fills també han contret el coronavirus.

Menorca té en aquests moments 6 casos actius en seguiment domiciliari per les UVAC. El total acumulat de positius des de l'inici de la pandèmia ascendeix a 118. Aquest brot s'uneix als altres 9 actius a Mallorca i Eivissa, encara que tots són «molt limitats», de 4, 5 o 6 persones.

Dels altres 9 brots, dels quals 8 són a Mallorca (la majoria a Palma) i 1 a Eivissa, ha afirmat en roda de premsa que dos d'ells estan a punt de tancar-se, és a dir, que han passat 28 dies (dos períodes d'incubació) sense que s'hagin reportat nous contactes contagiats.

En total, a les Balears hi ha aquest dijous 139 casos actius de coronavirus, 5 menys que la setmana passada, tot i que s'han notificat en aquest període 26 nous i una persona ha mort. «Més del 80% són casos lleus o asimptomàtics», ha dit Arranz, un fet que ha estat un dels motius que ha impulsat al Govern a obligar a portar mascareta en espais oberts públics.

En qualsevol cas, Arranz ha insistit que els brots són «petits i de poques persones», però no ha concretat en quines localitats estan per no assenyalar als afectats. Amb tot, si n'hi hagués un més gran que necessités la col·laboració dels ciutadans, ha indicat que ho hauria de comunicar.

L'expert també s'ha referit a les festes de Sant Joan a Ciutadella, on es van produir aglomeracions, i ha dit que en principi no han suposat l'aparició de més casos. «Això és una bona notícia, encara que no vol dir que això continuarà passant».