Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

No s'ho poden creure: Brot de més de 50 casos en una residència on ja s'havia vacunat

Diversos dels residents han estat hospitalitzats

L'arribada de la vacuna a Espanya ha fet sorgir l'esperança entre els espanyols que la pandèmia de coronavirus està més prop de la seva final. Les imatges d'ancians, personal de les residències i alguns sanitaris rebent les primeres dosis han aportat una mica de llum després de mesos de males notícies.

Malgrat això, és sabut que en les últimes hores la notícia ha estat que l'inici de la campanya al nostre país no ha estat tan ràpida com s'esperava. Ahir mateix el ministre de Sanitat confirmava que s'han administrat unes 82.000 dosis de les primeres 350.000 i que molt poques comunitats superaven el 50%.

Però encara que la vacunació hagi començat, això no ha de significar que s'abaixi la guàrdia, especialment en un lloc tan sensible com poden ser les residències. I si no sols cal fixar-se en l'ocorregut en un centre de majors de les Illes Balears. I és que encara que fa uns dies se'ls subministrava la vacuna, es confirmava en les últimes hores que s'ha produït un brot que ja ha contagiat a 55 residents i 14 treballadors.

La residència afectada és concretament la DomusVi Costa d'en Blanes. Encara que s'havien pres unes primeres mesures per a evitar la propagació del virus, la conselleria de Salut i Consum ha decidit finalment intervenir-la.

Primers positius detectats en els treballadors

En un primer moment, s'havia detectat tres casos positius entre els professionals en un cribratge quinzenal. Després d'aquest es va realitzar un altre d'urgència entre els ancians i treballadors i es va detectar la resta de positius, que afecta 55 dels 110 usuaris, segons detallaven aquest dimarts en roda de premsa.

El Servei de Salut de les Illes Balears s'ha vist obligat a traslladar, amb l'ajuda del 061, a 34 usuaris positius a diferents hospitals i a la residència pont de l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS). Altres 21 positius segueixen en el centre aïllats dels altres 55 no contagiats.

En aquesta residència el procés de vacunació es va produir dimecres passat. Malgrat rebre aquesta primera dosi, Salut recordava que fins que no passin 21 dies no es rep la segona, i que és una setmana després de ser vacunat per segona vegada quan comença la immunitat contra la covid.

Personal de la Subdirecció d'Atenció a la Cronicitat han estat ajudant al personal de la residència en la cura dels ancians afectats. S'ha preparat un pla especial de contingència i s'ha format a treballadors per a desenvolupar nous circuits d'atenció, delimitar zones netes i brutes, etc. També hi ha designada una coordinadora sanitària que controlarà, coordinarà i dirigirà l'activitat assistencial sanitària del centre i del personal.

Ja són diverses les residències intervingudes a Balears

Des de l'inici de la pandèmia, l'equip de coordinació sociosanitària el govern balear ja s'ha vist obligat a intervenir en diverses residències. Concretament, van 13 en les dues onades que han viscut les illes, però la majoria en aquesta segona onada.

Concretament, en les últimes setmanes s'ha actuat en les residències Bell Entorn de Sòller, la Sèniors Inca (dues vegades), la DomusVi Ca Carbonell, la DomusVi Santanyí, la residència de l'Hospital de Llevant, la residència Reina Sofia, a Eivissa o les menorquines d'Es Ramal i Sant Lluís. També la Sèniors Pollença, la DomusVi Alcúdia i la DomusVi Costa d'en Blanes.

Només l'Oasi i DomusVi Palma van ser intervingudes en la primera onada. A més, s'ha actuat en centres de persones amb discapacitat, totes durant la segona onada: Amadiba 325, Sa Nova Residència del Patronat Joan XXIII i Vuit Vents. Actualment estan intervingudes altres tres al costat de la ja comentada, la Sèniors Pollença, Sèniors Inca i DomusVI Santanyí.