Quatre treballadors del Centre Penitenciari de Ponent han donat positiu per coronavirus en tan sols 24 hores. Se'ls hi van fer-les proves PCR perquè es trobaven malament i mentre dimecres van arribar els primers 2 resultats positius, aquest dijous s'han confirmat els altres 2.
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) demana que es facin proves PCR a tota la plantilla i als interns, tal com es va fer al maig, quan van donar positiu 22 treballadors i 2 interns. Tampoc entenen com pot ser que la direcció de la presó de Lleida no hagi decidit aïllar els companys que han estat en contacte amb aquests 4 positius quan està registrat amb qui han coincidit a la feina. També demanen que s'estableixin torns per poder garantir el servei en cas de contagi.
«Els protocols diuen que els treballadors que han estat en contacte amb positius s'han d'aïllar, però la direcció encara no ha pres cap decisió al respecte i tothom segueix anant a treballar», denuncia el president de CSIF Lleida i tècnic especialista de presons, Modesto Berciano. «No han rastrejat res i això que a la presó és fàcil», lamenta.
A la presó de Lleida treballen 450 funcionaris, a més de Mossos d'Esquadra i personal de neteja. Actualment hi ha uns 660 interns. Berciano reclama que es facin testos a tots els funcionaris i interns per trobar els positius i aïllar-los i evitar així que la malaltia es propagui per tot el centre.
El president de CSIF Lleida ha recordat que ja es van fer proves massives al maig quan 7 sanitaris del Centre Penitenciari van donar positiu. Arran dels testos, 15 treballadors més van donar positiu i al cap d'uns dies 2 interns. Des del sindicat també demanen que s'estableixin torns entre els treballadors perquè cadascú coincideixi amb un grup fix de companys.
Exigeixen mesures preventives urgents
Des del sindicat exigeixen a la Generalitat mesures preventives urgents per als treballadors i reclusos davant els nous casos de Covid-19. Denuncien que quan es van conèixer els primers dos positius, «només es va desinfectar la primera planta de les oficines on treballaven els dos treballadors contagiats: la subdirectora i el mediador».
Consideren que aquesta mesura és «clarament insuficient» perquè «aquests dos professionals, per les seves funcions, visitaven altres dependències cada dia, i de manera sistemàtica, i utilitzaven dependències comunes, com per exemple els lavabos».
Entre d'altres coses, constaten que «la subdirectora visitava diàriament altres dependències de tractament i totes les oficines, especialment els despatxos de l'oficina de gestió penitenciària». Pel que fa al mediador, «visitava diàriament els diversos mòduls de la presó i estava en contacte amb interns i funcionaris de vigilància», alerten.
La necessitat d'aplicar les mesures correctes
Recorden també que en les resolucions aprovades per la Generalitat es recomana el teletreball com a opció principal. Berciano entén que en alguns llocs de feina a la presó el teletreball és complicat però en d'altres, assegura, és possible. «I quan no és possible, els torns disminueixen el risc de contagi», comenta Berciano.
Així mateix, Berciano reconeix: «Fins ara, la professionalitat de tots els treballadors ha aconseguit reduir al mínim els contagis enmig d'unes condicions laborals especialment complicades», però alerta que aquesta professionalitat «no es pot veure afectada per la incompetència del Departament de Justícia».
És per això que demana que s'implementin totes les mesures necessàries i suggerides per la tècnica de prevenció i que encara no s'han aplicat, com ara disposar de més telèfons a l'oficina de gestió penitenciària on, actualment, malgrat les peticions reiterades, disposen d'un telèfon per a 9 treballadors.