Persona fumant al carrer, amb la mascareta a la barbeta

Brussel·les proposarà un nou augment dels impostos al tabac per combatre el càncer

Ho ha avançat aquest dimecres la Comissió Europea en la presentació del seu pla contra la malaltia

Brussel·les proposarà un nou augment dels impostos al tabac, així com una revisió de la directiva del tabac per combatre el càncer. Així ho ha avançat aquest dimecres la Comissió Europea en la presentació del seu pla contra la malaltia que posa en el punt de mira el tabac, l'alcohol i l'obesitat. «Volem crear una generació lliure de tabac», ha defensat l'eurocomissària de Salut Stella Kyriakides. 

La CE aspira a disminuir el «consum perjudicial» d'alcohol al 10% i a «promocionar dietes saludables i activitat física". La CE vol dedicar uns 4.000 milions d'euros tant a aquestes mesures de prevenció com a la detecció, el tractament i la recerca del càncer.

Des de Brussel·les asseguren que un 40% dels casos de càncer estan vinculats a factors mediambientals i d'estil de vida, però que només es dedica un 3% dels recursos sanitaris a combatre'ls. «Volem minimitzar aquests factors», ha defensat el vicepresident de la CE, Margaritis Schinas.

Mesures per reduir significativament el consum de tabac

Per això, la Comissió Europea promet mesures per reduir significativament el consum de tabac i passar del 25% de fumadors actuals entre la població al 5% el 2040. Pel que fa al consum d'alcohol, la CE proposarà de cara al 2022 ampliar la informació sobre els ingredients en els productes i per al 2023 crear etiquetes amb advertències sanitàries.

«No etiquetarem el vi com a tòxic, és part del nostre estil de vida», ha puntualitzat Schinas. Segons ell, la UE no «promociona» l'alcohol amb les ajudes agrícoles al sector vinícola. La CE també s'ha compromès a revisar la directiva sobre fiscalitat de l'alcohol, però no ha concretat si té intenció d'augmentar els impostos a aquestes begudes.