Brussel·les preveu que a finals de juny s'hagi vacunat el 45% de la població de la UE

La Comissió Europea espera rebre 106 milions de dosis al primer trimestre i uns 300 milions al segon trimestre

Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit
La Unió Europea preveu que a finals de juny s'hagi vacunat prop de la meitat de població dels estats membres. | Europa Press

Brussel·les preveu tenir suficients vacunes a la primavera per vacunar un 45,5% de la població a finals de juny. Un portaveu de la Comissió Europea (CE) ha reiterat aquest dimarts que en el primer trimestre de l'any calculen tenir uns 106 milions de vacunes i uns 300 milions en el segon trimestre. «Això ens permetria vacunar uns 200 milions de persones», va dir dilluns la negociadora en cap de la CE per als contractes amb les farmacèutiques, Sandra Gallina, avançant aquestes dades.

La Unió Europea (UE) té com a objectiu haver vacunat el 70% de la població a finals d'agost i, per tant, hauria d'immunitzar un 25% de la població entre juliol i agost, si es compleixen els seus pronòstics. Des de Brussel·les esperen que l'aprovació d'una quarta vacuna, la de Johnson&Johnson, permeti ampliar encara més la campanya de vacunació a partir de la primavera. En aquest vaccí només cal una dosi per aconseguir una protecció completa, però encara està pendent rebre l'aval de l'Agència Europea del Medicament.

L'inici del procés de vacunació està sent lent i accidentat

Segons dades de la Comissió Europea, la UE ha rebut 18 milions de vacunes al gener i espera rebre'n 33 milions més durant el mes de febrer i 55 milions més al març. Per tant, el bloc europeu confia a accelerar el procés de vacunació aquest mes amb gairebé el doble d'entregues per arribar als 106 milions de dosis administrades en el primer trimestre de l'any.

En aquest sentit, des de Brussel·les admeten que el retard en les entregues inicialment pactades amb la farmacèutica AstraZeneca afectarà la campanya de vacunació dels països de la UE fins al març. Dels aproximadament 120 milions de dosis d'AstraZeneca que s'havien de rebre al primer trimestre, només es rebran 40 milions, una tercera part de la quantitat prevista inicialment.

«L'absència d'aquestes dosis genera un problema real per als estats membres en el primer trimestre de l'any», reconeixia dilluns la negociadora en cap de la CE per als contractes amb les farmacèutiques, Sandra Gallina.


Comentaris

envia el comentari