La justícia belga ha rebutjat la tercera euroordre contra l'exconseller Lluís Puig al·legant que el Tribunal Suprem no és l'òrgan «competent» per demanar la seva extradició a l'estat espanyol. Segons un comunicat emès aquest divendres, el tribunal ha «denegat l'execució de l'ordre europea d'arrest considerant que l'autoritat espanyola que ha emès el mandat no és competent per fer-ho».
En una roda de premsa des de Brussel·les, on Puig va traslladar-se junt amb altres polítics independentistes el novembre del 2017, Puig ha destacat que la decisió de la justícia belga corrobora que «el Suprem tampoc era competent per fer el judici de l'1-O» i «la causa no hauria d'haver començat mai».
Segons ha explicat l'advocat Gonzalo Boye, la justícia belga ha resolt que el Tribunal Suprem no és l'òrgan competent per jutjar Puig perquè en el moment d'obrir la causa pel referèndum de l'1-O l'exconseller ja havia estat suspès del seu càrrec per l'article 155 i, per tant, ja no era aforat. El mateix principi, diu, s'hauria d'aplicar a la resta de líders independentistes.
«La pilota torna a estar a la teulada de la justícia espanyola»
«No és una qüestió formal. Qui demana l'ordre no és el jutge natural per demanar-la, perquè no és el jutge natural per jutjar aquesta persona», ha explicat Boye, qui defensa que l'òrgan competent per jutjar Puig i la resta de líders independentistes seria un tribunal ordinari de Barcelona.
La Fiscalia belga està considerant si apel·lar la decisió, ja que encara queden dues instàncies judicials superiors. L'exconseller ha dit que «la pilota torna a estar a la teulada de la justícia espanyola», que podria emetre una quarta euroordre.
La primera euroordre, emesa per la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, es va retirar el desembre del 2017. La segona, del març de 2018, ja va ser emesa per Pablo Llarena des del Tribunal Suprem, però la justícia belga la va rebutjar per un defecte de forma i, per tant, no va entrar a valorar el fons de la qüestió. Llarena va reactivar l'euroordre després de la sentència del procés, l'octubre del 2019, demanant l'extradició de Puig pel delicte de malversació.
Tot i que la justícia espanyola també demana l'extradició de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, les seves euroordres han quedat paralitzades per la immunitat aconseguida com a diputats al Parlament Europeu. Per tal que se'ls pugui jutjar, l'Eurocambra ha de donar el seu consentiment per retirar la immunitat judicial dels tres eurodiputats de Junts per Catalunya. Aquest procés, però, ha quedat aturat per la pandèmia.
Torra: «Si el Suprem no és competent per jutjar Puig, tampoc ho és per jutjar cap dels altres»
El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha felicitat aquest divendres per la sentència de la justícia belga que ha rebutjat l'euroordre contra l'exconseller de Cultura Lluís Puig al·legant que el Tribunal Suprem no és l'autoritat competent per reclamar la seva extradició.
Torra ha volgut començar la seva intervenció al ple del Parlament sobre la monarquia valorant la decisió judicial i assegurant que si el Suprem «no és competent per jutjar el conseller Puig, tampoc ho és per jutjat cap dels altres», en referència als presos independentistes i els exiliats.
«Sempre hem dit que era un judici-farsa, que el Suprem no era òrgan ni competent ni legítim, i que l'única manera que tenim els independentistes de trobar justícia era anat a Europa», ha dit, tot demanant «la nul·litat del judici farsa, l'alliberament de presos polítics i el retorn dels exiliats, i l'amnistia per tots els encausats».
Puigdemont: Bèlgica «confirma» que el Suprem no és competent per jutjar els líders independentistes
L'expresident Carles Puigdemont ha celebrat la decisió de la justícia belga de rebutjar l'euroordre contra l'exconseller Lluís Puig, i considera que aquesta «confirma» que el Tribunal Suprem «no és competent per perseguir i jutjar» els líders independentistes.
L'eurodiputat de Junts per Catalunya recorda en un tuit que el grup de treball del comitè de drets humans de les Nacions Unides ja va avançar aquest criteri, pel qual el Tribunal Suprem no seria el «jutge natural» dels acusats en la causa contra l'1-O.
Puigdemont també s'ha referit a la sortida del rei emèrit Joan Carles I: «Nosaltres hem donat la cara des del primer dia: conferències de premsa, actes públics i per descomptat davant de la justícia. Ens ho hem pagat nosaltres, gràcies a l'ajuda de milers de persones que ho han fet possible».