Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, en roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executi

Budó insisteix: La demanda que fa per intentar el pacte ERC-Junts

La consellera ha apostat per superar les «petites diferències» i tancar un acord

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha assegurat aquest dimecres que encara hi ha «temps» per tancar un acord de Govern entre ERC i JxCat per «preservar» el 52% de vots independentistes del 14-F. En una entrevista al programa 'Aquí, amb Josep Cuní' de Ser Catalunya, Budó ha insistit que Junts ha de formar part del Consell Executiu i ha reivindicat que «ningú» s'ha aixecat de la taula de negociació. La consellera ha apostat per superar les «petites diferències» i tancar un acord. També s'ha mostrat confiada que en els propers dies o hores es pugui produir una reunió entre el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez.

Durant l'entrevista a Ser Catalunya, Budó ha apuntat que JxCat no donarà suport a un executiu que no sigui independentista i ha insistit que la formació de Carles Puigdemont ha de formar part del Govern. Ha apostat per seguir negociant i tancar un pacte abans del 26 de maig. La portaveu del Govern ha reivindicat que Junts ha apostat per la negociació i el diàleg amb ERC per poder tancar un «bon acord» de legislatura i Govern. «Estem aquí i no ens hem mogut», ha insistit. JEstàvem a punt d'arribar a un acord i es va trencar unilateralment», ha criticat.

Budó ha tornat a reclamar a l'executiu espanyol que doti les comunitats autònomes d'un marc normatiu per evitar la «disparitat de criteris» dels tribunals a l'hora d'avalar les restriccions que s'aprovin. En roda de premsa, Budó ha dit que «era obvi i evident» que es donaria aquesta situació un cop acabés l'estat d'alarma i ha reclamat algun mecanisme perquè els governs autonòmics puguin decidir mesures sense haver de recórrer a les autoritats judicials i sense que hi hagi estat d'alarma. D'altra banda, s'ha referit a les imatges de festes multitudinàries al carrer que s'ha vist des que va acabar el toc de queda i ha dit que són «puntuals». De totes maneres, ha demanar «responsabilitat» a la ciutadania.

Budó assegura que les imatges dels 'botellons' eren puntuals

La portaveu del Govern ha admès que les imatges són «preocupants», però ha dit que són «puntuals» i «minoritàries». Budó ha assegurat que la majoria de la població ha actuat amb corresponsabilitat. «En cap cas correspon a un comportament majoritari de la societat», ha insistit. De totes maneres, ha demanat responsabilitat a la ciutadania i ha recordat que tot i que ha acabat el toc de queda no vol dir que la pandèmia «hagi desaparegut».

També en relació a les imatges de 'botellons', Budó ha dit que els protagonistes «no eren només joves» i ha demanat «no estigmatitzar-los». La portaveu ha assegurat que la majoria de joves «ho fa molt bé», els ha agraït la responsabilitat ha dit que precisament són un col·lectiu que està vivint les restriccions «en un moment de la vida on és important la socialització».

Budó ha dit que de moment no es plantegen demanar que es torni a aplicar el toc de queda perquè ara no és una mesura necessària. A més, ha recordat que és una restricció important de la llibertat.

En relació al marc normatiu que reclama a l'Estat perquè el Govern pugui decidir sobre les restriccions sense haver de dependre de l'aval del TSJC, Budó ha lamentat que el govern espanyol de moment ha optat per «centrifugar responsabilitats», en aquest cas cap als tribunals.