Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un sanitari mentre prepara una dosi de la vacuna contra la Covid-19

Tot el que cal saber sobre la vacunació després de l'últim canvi

Més de 6,2 milions de persones ja han rebut la vacunació completa (13,1% de la població) a Espanya

En els últims dies, una de les qüestions en què més s'està incidint en plena pandèmia de la Covid-19 és sobre la possibilitat que estudia ara Sanitat de vacunar amb la dosi de Janssen als majors de 50 anys, i amb la de Pfizer als adolescents amb condicions de molt alt risc. Queden tot just uns mesos per a l'estiu i des del govern espanyol es treballa a contrarellotge per aconseguir la desitjada immunitat de ramat, que espera poder assolir a finals d'estiu. Per això, la campanya de vacunació ha patit algunes modificacions.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Les últimes dades de Sanitat reflecteixen que a Espanya hi ha ja més de 6,2 persones amb la vacunació completa (13,1% de la població) i un total de 7,5 milions de ciutadans ja han estat vacunats amb una dosi, una situació que, en qualsevol cas, protegeix en un 70% davant el virus. En definitiva, la meta ara mateix no és altra que seguir avançant en el procés de la vacunació massiva i aconseguir aquest 70% de població adulta immunitzada al mes d'agost.

Vacuna de Janssen

És ara quan s'ha començat a vacunar la població d'entre 50 i 59 anys, grup al qual en un primer moment estava previst inocular la dosi de Pfizer o Moderna. Ara la Comissió de Salut Pública ha decidit establir que aquest grup adquirirà la immunitat davant del coronavirus per mitjà de la monodosi de Janssen.

Vacuna d'AstraZeneca

Entre els canvis esmentats pel govern espanyol, hi ha el de l'ampliació del límit d'edat per a rebre la dosi d'AstraZeneca, que Sanitat va passar a recomanar per als majors de 55 anys, «tenint en compte la nova evidència científica». Així es va avançar amb la vacunació del col·lectiu de 60-65 anys i el grup de persones d'entre 66 i 69 anys. En aquest sentit, els menors de 60 anys havien quedat en dubte.

Vacunes Pfizer i Moderna

D'altra banda, als grups que reben o rebran la vacuna que funciona amb ARNm (tant de la farmacèutica de Pfizer o de Moderna) s'uniran «preferentment» aquells pacients que són considerats «de molt alt risc» (grup 7), A aquests últims se'ls vacunarà de manera simultània al grup d'edat de 70 a 79 anys, «si no els correspon abans per edat», i amb l'objectiu d'«aconseguir la major protecció en un període de temps menor».

En aquest sentit, tota persona major de 16-18 anys es vacunarà amb «qualsevol de les vacunes autoritzades». Si en última instància Sanitat procedeix a modificar l'estratègia de vacunació, s'inocularà amb Pfizer als adolescents (d'entre 12 i 15 anys) amb condicions de molt alt risc. Unit als col·lectius anteriorment esmentats, aquestes vacunes també aniran destinades als grups de més edat i a les embarassades o en període de lactància.

Persones infectades per coronavirus prèviament

Afegit a les modificacions anteriors en la campanya de la vacunació, i centrant-se en les evidències, Carolina Darias ha explicat que «la gran majoria de les persones infectades per SARS-CoV-2 produeixen anticossos neutralitzants» i que el nombre de casos de reinfecció «és molt baix», sobretot durant els sis mesos després del contagi.

Finalment, i arran dels resultats dels diferents estudis que demostren una resposta immune «molt satisfactòria» amb una sola dosi en aquelles persones que han estat anteriorment infectades, «tant si tenien com si no tenien anticossos detectables abans de la vacunació», aquestes rebran una sola dosi de qualsevol de les vacunes d'ARNm, en el cas dels menors de 65 anys, però es vacunarà de les dues dosis als residents, grans dependents i persones en estats de salut i condicions de molt alt risc.