Busquen 400 persones contagiades de coronavirus a una discoteca

S'ha posat en marxa un gran dispositiu de rastreig per tallar un brot que ja suma 31 positius

Imatge d'arxiu de gent ballant en una discoteca
Un jove asimptomàtic podria haver infectat 400 persones en una discoteca | Web discoteca Amnesia.

Ja fa setmanes que els experts alerten sobre el perill que les grans aglomeracions de gent, sobretot de joves, poden suposar per contagiar-se fàcilment. Ara, existeix una gran preocupació a Còrdova. Les autoritats sanitàries busquen a 400 persones que divendres passat van compartir espai amb un jove encomanat de Covid -19 en una discoteca de la localitat. La tasca no serà fàcil i la Junta d'Andalusia reconeix que s'enfronta a un dels majors reptes de les tasques de rastreig a la nova normalitat.

Sense les restriccions de l'estat d'alarma, la vigilància i el rastreig, a més de les mesures de prevenció, és l'única estratègia eficaç per tallar els rebrots. La detecció dels casos mitjançant proves PCR permet detectar positius i posar en marxa un sistema de recerca dels contactes directes del contagiat a les últimes hores.

Però davant d'un cas com el succeït a Còrdova, la cosa es complica i molt perquè les circumstàncies obliguen a un rastreig massiu. La situació ha succeït, a més, en una de les províncies d'Andalusia que millor havien aconseguit portar la nova normalitat.

PCR realitzats a tots els assistents

Però la bona ratxa es trenca amb el succeït el passat divendres. Un jove que estudia segon de batxillerat en la zona del Brillant va acudir amb els seus companys d'institut a sopar i després van decidir anar a prendre unes copes a una discoteca. En aquells dies, el jove no sabia que tenia Coronavirus.

Al cap d'unes hores li van diagnosticar el contagi i la Junta d'Andalusia va posar fil a l'agulla per localitzar el més ràpid possible tot aquell que va poder haver tingut contacte. La mala notícia per als rastrejadors va arribar quan el jove va reconèixer haver estat en una discoteca el divendres a la nit, al costat d'altres 400 persones.

La Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ha decidit fer test PCR a tots els que van entrar per les portes del local d'oci aquella nit, i per ara el brot associat a la discoteca suma 31 positius. L'institut del contagiat s'ha posat en contacte amb les famílies dels altres alumnes perquè extremin les precaucions.

També han demanat que al mínim símptoma acudeixin a centre de salut per fer-se la prova. Per la resta, els rastrejadors de la zona continuen buscant a les desenes de joves que van estar en el lloc i que podrien estar infectats.

Crida a la població

El cas de la discoteca de Còrdova és un exemple del que pot passar en altres zones d'Espanya. En aquest sentit, els experts adverteixen que el virus està afectant cada vegada a més joves, i que a més augmenta el cas de contagiats asimptomàtics. Això vol dir que molts joves estan contagiats i no ho saben.

A més, el sector de la població més jove és propens a relaxar les mesures de prevenció, la qual cosa augmenta el risc de transmissió en festes i reunions socials. Les autoritats sanitàries han fet una crida als joves a extremar les precaucions.

A més, Sanitat ha advertit que gairebé la meitat dels brots a la nova normalitat es produeixen en l'àmbit de l'oci i les reunions familiars. Festes d'aniversari, barbacoes, celebracions i reunions familiars estan darrere de la majoria dels casos, un nou perfil que obliga a tota la població a reforçar les mesures de prevenció.


Comentaris

envia el comentari