IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Denuncien «la gran mentida» de la Generalitat amb la C-55 i la C-16

Els veïns del Bages, mitjançant 'No més morts a la C-55', lamenten la sinistralitat alta amb la no-descongestió de la carretera

Pla mitjà de vehicles circulant per la C-55, a l'alçada del barri dels Comtals de Manresa
La C-55, la carretera que preveu descongestionar la Generalitat | ACN

La plataforma ciutadana 'No més morts a la C-55' denuncia la problemàtica que perjudica la seguretat i comoditat dels conductors en la via de la comarca del Bages. Segons ha explicat l'organització, les bonificacions dels peatges que paguen els contribuents diàriament en l'autopista adjacent no es veuen reflectides en millores a la carretera.

Aquests pagaments «de mòdica quantitat» —ironitza la plataforma— haurien de servir per a descongestionar el trànsit en la C-55 i augmentar-lo en la C-16. No obstant això, una revisió dels gràfics anuals aportada per Territori no mostra variacions tangibles en el nombre de vehicles que han transitat en la carretera el passat 2019 respecte als anys anteriors.

Els impostos «no han servit de res»

Sent la C-16 l'autopista més cara de l'Estat, els veïns no entenen la passivitat de la Generalitat. «L'any 2017 ens van costar —les bonificacions— 24.822.044,90 euros, mentre que el passat 2018 l'impost pagat per la Generalitat va ser de 26.804.041,70 euros», assenyalen les fonts denunciant que són «unes xifres milionàries que haurien d'esgarrifar». Afegeixen que l'autopista és, a més de la més cara, la pitjor a Catalunya «pel seu mal disseny, del tot obsoleta, mal peraltada, rampes, amb corbes impossibles i sorprenents».

Amb tot, la plataforma recorda els fets que van esdevenir el passat 30 d'octubre del 2019, quan un vehicle va envair el carril del sentit contrari de la C-16 i va xocar frontalment amb un turisme deixant una víctima mortal. La poca assiduïtat —pràcticament nul·la— amb la qual es produeixen xocs frontals en autopistes va cridar l'atenció de la iniciativa, que s'ha fet ressò del tràgic succés per a concatenar-lo amb el mal estat de la via. I és que, tal com indiquen, el tram on va tenir lloc està separat solament per «unes barres unides per un senzill cadenat, molt fàcil de travessar per un vehicle».

L'estat deplorable de la C-16 i la C-55

Assenyalen també que l'estat dels altres quilòmetres de la C-16 tampoc són dignes de celebració: «Tenen com a mitgera unes tanques metàl·liques gens adients per a una autopista». Paral·lelament, en referència a la C-55, que ha de funcionar com a agent de descongestió de l'autopista, la plataforma ha prescindit de qualsevol afalac; denuncien que el tram entre Castellbell i el Vilar i Manresa, entre molts altres, és «un constant parany d'accidents i retencions», una «RATERA [sic]».

Pel que sembla, l'estretor del carril és vituperable, ja que a la C-55, que és una carretera convencional, poden circular-hi vianants i ciclistes; un evident perill perquè en alguns trams escassegen vorals i, com ja porten denunciant reiteradament, «la densitat del trànsit» és visiblement alta. El resultat no ha estat un altre que funest, evidentment. Inseguretat, mal estat en les infraestructures, retencions, camions d'alt tonatge, sumat al «desgavell de la situació i la manca de solució» fan urgent l'execució dels projectes de descongestió i desdoblament que —tal com etziba la plataforma— «dormen als calaixos de Territori». 

«Malgrat tot això, no s'ha traspassat trànsit a la C-16 i la vinyeta no està ni se l'espera a curt termini. El conseller Damià Calvet va reconèixer que tot "estava a l'aire" en una compareixença al Parlament», explica la plataforma. No obstant això, la posició del Govern està als antípodes de la visió de 'No més morts a la C-55': ahir, concretament, Territori va mostrar «una bona predisposició» per a trobar fórmules que permetin descongestionar la C-55. Com? Aconseguint que la C-16 funcioni de manera gratuïta traslladant el trànsit de la carretera convencional.

L'evidència en gràfic

No entenen, doncs, «què s'ha fet» amb els 26 milions d'euros. La plataforma ciutadana reafirma les seves sospites a partir de les dades de l'Autema —la concessionària de l'autopista que connecta Sant Cugat, Terrassa i Manresa—, que mostren, clarament, que, després de quatre anys de bonificacions, el trànsit a la C-16 no ha augmentat com es va prometre. L'evidència treu cap en veure que el volum de trànsit de la C-16 a Castellbell i el Vilar el 2017 va ser de 13.822 vehicles/dia i, al pas pel mateix municipi, per la carretera C-55 va ser de 27.850 vehicles diaris.

«Estem morint com a comarca, hem de despertar»

Finalment, la plataforma recorda que les comunicacions amb tren «són deficients o molt deficients i els autobusos fan el que poden, tenint en compte el trànsit, ja que bona part del temps han d'utilitzar la C-55». Com a colofó, 'No més morts a la C-55' fa una crida a les institucions públiques, entitats i associacions del Bages: «Necessitem fer un pas endavant, estem morint com a comarca. Cada dia més pobresa (...) estem lluny per falta de bones comunicacions dels centres d'instal·lació d'empreses, hem de despertar!». 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari