Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Radar

Trànsit instal·larà un nou radar a la C-17 a Osona per reduir la sinistralitat

Així ho ha avançat el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, aquest divendres

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, ha avançat aquest divendres que s'instal·larà un nou radar a la C-17, a l'altura del Pinós (Osona). Es tracta d'un punt en què es detecta un alt nombre d'accidents, sobretot quan plou, i el radar ajudarà a reduir la sinistralitat a la via. Gendrau ha explicat que l'aparell s'habilitarà en direcció sud i, malgrat uns centenars de metres més enllà, a l'altura de Sant Martí de Centelles, hi hagi un altre radar, d'entrada la intenció és mantenir-los tots dos.

D'altra banda, el director del SCT ha destacat que els controls a la C-25 han fet baixar el nombre de víctimes mortals en aquesta via que en el darrer any han passat de 7 a 1. En el conjunt de les comarques centrals, el 2019 va haver-hi 32 víctimes mortals a les carreteres.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

El director general del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, ha destacat que la C-17 a l'altura del Pinós (Osona) és un dels punts que «més preocupa». La decisió d'instal·lar un radar ja està presa i es durà a terme aquest any 2020. Primer, però el Departament de Territori ha de fer una actuació en aquest punt de la carretera. El nou radar que es col·locarà en sentit sud complementarà el que ja hi ha en sentit nord a la mateixa alçada. Gendrau no ha descartat que més endavant el radar es pugui convertir en un radar de tram.

El director general de Trànsit ha assenyalat que l'accidentalitat el 2019 es va concentrar en la part sud de la regió central, concretament a les comarques d'Osona, Bages i Anoia. Pel que fa al nombre de víctimes, a les comarques del Berguedà i Moianès no n'hi ha hagut cap.

En total, a les carreteres de la Catalunya Central van morir 32 persones el 2019 en 30 accidents. D'aquestes, 26 van ser en via interurbana i 6 en via urbana. Respecte a l'any 2010, any de referència, la tendència continua decreixent i es registra un 20% menys de víctimes mortals. Gendrau ha destacat que això també es produeix en un context d'estancament de les xifres de la mobilitat respecte a l'any anterior. El director ho ha atribuït a diversos factors, però ha destacat el pla de contenció de víctimes de trànsit que es va activar a mitjans del 2018 i que va marcar un punt d'inflexió.

Per vies, del total de morts, 4 van ser a l'A-2, 3 a la B-224 a Piera (Anoia), 3 per camins rurals i 2 a la C-17, la C-37 i la BP-1101 al Bruc. Una de les dades que ha destacat Gendrau és que el nombre de víctimes mortals hagi disminuït de 7 a 1 en el darrer any. «Els controls i les actuacions que hi hem fet han tingut efecte», ha assenyalat.

Motoristes, un col·lectiu vulnerable

El director general de Trànsit ha posat èmfasi en el col·lectiu de motoristes, vianants i ciclistes com un dels més mal parats. De fet, el 38,5% de les morts corresponen a aquest grup. Concretament, els motoristes representen el 17% de les morts i des de l'any passat s'ha passat d'1 víctima a 8. L'altre col·lectiu que també preocupa és el de la gent gran, ja que és una franja que ha incrementat significativament la seva mortalitat.

Per la seva banda, el sotsinspector de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, Avel·lí Garcia, s'ha mostrat preocupat pel nombre de motoristes morts i també la gran quantitat d'accidents que s'han registrat. En aquest sentit, els Mossos incrementaran el patrullatge per detectar i acabar amb aquells motoristes «que s'agafa les carreteres de la Catalunya central com si fos un circuit». «Farem complir la normativa», ha dit Garcia.

De les víctimes mortals en accidents d'un sol vehicle aquestes han augmentat el 71%. Això, segons Juli Gendrau, implica la presència de velocitat excessiva, distraccions al volant com el mòbil o drogues i alcohol. També s'ha vist un augment d'accidents amb vehicles que surten de la calçada.

Augment de controls i patrullatges d'alta visibilitat

De cara a l'any que comença, els Mossos incrementaran els controls per radar per dissuadir de les altes velocitats i es faran més patrullatges d'alta visibilitat per evitar que persones sota els efectes de l'alcohol i les drogues o també que utilitzin mòbil circulin per la carretera. «Farem tants controls com siguin possibles», ha assenyalat Juli Gendrau. «Serem molt contundents».

Si la campanya de Trànsit de la Catalunya Central l'any passat es va centrar en erradicar l'ús del mòbil durant la conducció, enguany es focalitzaran els esforços en la prevenció de l'alcohol i les drogues sobre el volant. D'altra banda, les campanyes dirigides a motoristes i la gent gran també s'accentuaran

També et pot interessar...