Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home gran amb expressió de preocupació es toca el cap davant una sucursal de CaixaBank.

CaixaBank alerta els seus clients: les 5 estafes més creatives

L'entitat bancària comparteix les estafes on és fàcil caure per la seva professionalitat i originalitat

Actualment, la seguretat financera és més important que mai. Els fraus i les estafes estan a l'ordre del dia i per això des de CaixaBank han llançat un avís sobre els més estesos.

Estar ben informat és vital per protegir els nostres actius. L'entitat bancària, una de les més importants d'Espanya, ofereix una sèrie de recomanacions per detectar i evitar ser víctima d'aquests delictes.

Aquestes són les estafes més creatives segons CaixaBank

CaixaBank identifica diversos tipus de fraus que són especialment comuns. A més, també els qualifica com a molt creatius, cosa que fa que caure sigui més senzill que mai.

Imatge de fons d'unes oficines CaixaBank amb el seu logotip i dues imatges més, una d'una mà amb bitllets d'euros i una altra d'un home amb gest sorprès i un portàtil al davant
CaixaBank recorda que els estafadors cada vegada són més professionals i creatius | Europa Press, Maridav, Getty Images

Anuncis cridaners

Des de CaixaBank recorden una estafa del 2023. Els delinqüents van copiar la pàgina de Red Eléctrica Española. Després van duplicar diaris amb una gran fidelitat per oferir unes criptomonedes anomenades "RED COIN".

Si les veieu, el consell de l'entitat és que les ignoreu, ja que aquestes criptomonedes no existeixen. Així que, mai feu clic a anuncis cridaners i feu una comprovació prèvia abans de punxar. Et pot sortir car.

"Xiringuitos financieros"

CaixaBank també parla de la CNMV i la seva guia Estafes y fraudes, on es recull el terme "xiringuito financiero" o "entitats pirata". Són empreses no autoritzades per oferir alguns serveis amb garantia.

"La primera mesura que un inversor ha de prendre és verificar si l'entitat a través de la qual operarà està autoritzada". També que "no ha estat objecte d'advertiment per part de la CNMV ni d'altres supervisors", indiquen els experts.

L'advertiment del timador

CaixaBank també recorda un frau que feia servir tres tècniques d'estafa: el phishing, el smishing i el vishing. El primer pas era enviar SMS advertint que hi havia hagut un accés sospitós al vostre compte.

L'SMS contenia un enllaç on, en fer clic, s'accedia a una web duplicada del banc. El tercer pas ve per part dels estafadors. Trucaven a la víctima per animar-lo a canviar la contrasenya.

En teclejar els codis a la web falsa, els delinqüents podien obtenir les seves claus, accedint a les seves dades i també als seus diners. Per això, CaixaBank recomana no fer clic mai en aquests enllaços.

Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre
Els delinqüents combinen diverses tècniques d'estafa perquè caiguis al parany | Getty Images, Monkey Business Images

Inversions amb risc

Des de la CNMV aconsellen que: "Mai inverteixis els teus diners en una cosa que no entens". CaixaBank recorda una estafa durant la pandèmia en què es van crear webs falses per rebre donacions.

De manera general, els estafadors són capaços de crear estructures de gran rendibilitat amb productes que no existeixen. Per això, si no tens prou informació, no es recomana invertir.

Codis QR

Les estafes relacionades amb els codis QR també són al punt de mira de CaixaBank. Aquests poden desar el link duna web fraudulenta que descarrega les dades i espia el dispositiu.

Per això, l'entitat recomana no escanejar codis QR quan se'n desconeix l'emissió. A més, és bo fer servir apps d'escaneig abans d'accedir per comprovar que no hi ha perill.