Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oficina de Caixabank

CaixaBank alerta els clients: si reps aquesta trucada, ni se t'acudeixi contestar

Els clients de CaixaBank podrien ser víctimes d'un nou frau

CaixaBank, el banc més gran d'Espanya, ha enviat un important missatge als seus clients. En els darrers mesos, s'ha tornat molt comú que els bancs enviïn avisos sobre estafes cada cop més elaborades. I és que, en la majoria de casos, aquestes estafes impliquen la suplantació de la identitat dels bancs, aprofitant-se de la confiança dels clients.

Els ciberdelinqüents tenen més recursos per fer cada cop més creïbles els seus enganys. Per dur a terme aquest tipus de delictes fan servir la suplantació d'empreses a través de missatges de text o trucades, així aconsegueixen enganyar i robar als usuaris.

Avís de CaixaBank als seus clients pel succeït

L'última empresa afectada per aquesta mena d'usurpació de la identitat ha estat CaixaBank. La mateixa entitat s'ha encarregat d'avisar els clients a través d'un comunicat a la seva pàgina web.

L'empresa adverteix que la seva identitat ha estat suplantada per sostreure les dades personals dels usuaris i accedir als seus comptes bancaris per fer futurs pagaments i transferències.

Foto del logo de CaixaBank.
CaixaBank avisa de la suplantació d'identitat que ha patit | Europa Press

Aquest tipus d'estafa, coneguda com a 'smishing', consisteix a enviar als afiliats un missatge de text a través de dispositius mòbils. L'SMS, suposadament signat per l'empresa, incita el client en clicar a un enllaç extern que dirigeix l'usuari a una pàgina web falsa. Aquí és quan els ciberdelinqüents sol·liciten la informació personal, al client.

Per dur a terme aquestes operacions, els estafadors fan servir l'enginyeria social, exposa CaixaBank a la seva pàgina web: «Et fan creure que has rebut una reclamació urgent per part del teu banc, una oferta massa bona per ser certa o el premi d'algun concurs en què no has ni participat».

Es fan passar per un gestor i arriben a trucar-te

Un cop l'usuari envia les dades, rep una trucada d'un suposat gestor de CaixaBank. Perquè la suplantació sigui encara més real i creïble, el número fals que utilitzen pot ser «molt similar o fins i tot igual que un de legítim de l'empresa».

A través d'aquesta trucada, els estafadors alerten la víctima d'un suposat error o moviment sospitós. Amb l'excusa de resoldre el problema, aprofiten per demanar l'accés al vostre compte de banca 'online' i sol·liciten al propietari la signatura de retrocessió de les operacions

A partir d'aquell moment i amb el consentiment inconscient de la víctima, el ciberdelinqüent pot fer pagaments i transferències des del compte de CaixaBank de l'usuari estafat.

Com evitar aquesta mena d'estafes segons Caixabank?

A la seva pàgina web, CaixaBank també deixa una sèrie de recomanacions i consells per evitar que els usuaris caiguin en aquestes estafes.

1. No donar mai les dades personals

Sigues previngut amb les dades personals. Cap empresa bancària o institució legítima demana informació personal o claus secretes d'accés als usuaris.

2. No fer clic als enllaços

Se suggereix no clicar directament als enllaços que s'inclouen als SMS, sobretot, si el 'link' sembla sospitós. És millor accedir a la informació que es publica a l''app' o pàgina web oficial de CaixaBank.

Foto d'una persona fent servir un telèfon mòbil.
No s'ha de punxar mai en enllaços sospitosos que ens arribin al mòbil | Canva

3. Desconfiar dels missatges urgents

Desconfia dels missatges que tractin de transmetre urgència o que ofereixin premis o ofertes especials. Para atenció als textos rebuts, el sentit comú serà el teu millor aliat.

4. Contactar amb el teu gestor

En cas de detectar possibles accions sospitoses al teu compte o facilitar dades personals sense estar-ne segur, és important contactar directament amb el gestor de CaixaBank.

5. Avisar la Policia

Així mateix, CiaxaBank aconsella a l'usuari que davant d'un possible cas d'estafa ha d'avisar la policia per evitar futurs fraus.