Muntatge amb un caixer amb bitllets i quatre cercles amb els logos del BBVA, el Banc Sabadell, el Banco Santander i CaixaBank

CaixaBank, BBVA, el Santander i el Sabadell, dels nervis pel que acaba de passar

Els bancs espanyols experimenten pèrdues importants a la borsa després de l'anunci del president del govern

CaixaBank, BBVA, Banc Sabadell i Santander encaixaven força malament l'última decisió adoptada per Pedro Sánchez. Aquestes companyies tancaven la jornada borsària en negatiu després de generar-se una situació d'incertesa amb què no comptaven els inversors.

La sessió de dilluns començava amb guanys del 0,80%. Els diferents valors de l'Ibex-35 els els prometien molt feliços després de segellar-se l'acord del sostre de deute als Estats Units. A mesura que transcorria la jornada, aquesta pujada s'anava desinflant fins a assolir uns paràmetres negatius.

Van arribar a aquest terreny després que el president del govern anunciés un avançament electoral per al pròxim 23 de juliol. El màxim responsable de l'executiu es veia obligat a anticipar els comicis generals davant dels resultats tan discrets aconseguits pel seu partit aquest diumenge. La notícia va agafar per sorpresa els inversors, que no comptaven amb l'anunci.

La seva reacció va ser deixar una caiguda de gairebé una dècima. Entre els valors més afectats hi ha la major part de la banca nacional. Sabadell, CaixaBank, BBVA i Santander cotitzaven amb pèrdues que depassaven l'1%. Amb aquesta disminució, l'Ibex s'acomiadava de la cota dels 9.200 punts.

Dos caixers exteriors del Banc Santander
Santander perdia a meitat de sessió un -1,15% | Europa Press

 

Es genera una situació d'incertesa al mercat

La postura de Pedro Sánchez d'avançar la cita electoral per d'aquí a un parell de mesos només fa generar més dubtes als mercats. Des de Bloomberg indiquen que «el factor que complica les pròximes eleccions generals és la fragmentació del centre polític». Això provocarà, entre altres coses, que hi hagi necessitat de celebrar aliances amb formacions dels extrems per obtenir majories.

Fins ara, la principal preocupació de la borsa era l'alta inflació que suportava el país. A més, se li unia el trasllat de l'increment dels tipus d'interès a l'economia. Això havia originat disminucions en el consum, arrossegant el principal motor europeu, Alemanya, a la recessió.

Les caigudes més grans a mitja sessió van ser per a Meliá, amb un -1,30%, seguit per dos bancs com el Santander i el BBVA. La reducció va arribar al -1,15%.

Val a dir que la banca va ser la que més es va ressentir per aquesta comunicació del president del govern. La majoria de valors van experimentar alces moderades, gairebé sempre inferiors a un punt. Per sobre d'aquest paràmetre hi havia casos comptats com el de Grifols (1,8%) i Acciona (1,3%).

El resultat electoral obliga Pedro Sánchez a prendre mesures

Els resultats a la jornada dominical es poden considerar nefastos per al PSOE. En vista del que va passar, i amb intenció de frenar l'avenç de la dreta, Pedro Sánchez es va veure obligat a convocar eleccions anticipadament.

Pla general de l'exterior de l'oficina de BBVA amb el caixer al costat de la porta
BBVA és un altre dels grans damnificats per l'anunci de l'avançament de les eleccions | Europa Press

Tal com assenyalen alguns mitjans, si hagués mantingut els seus plans inicials de respectar les generals per al desembre, el desgast hauria estat més gran. Sobretot per la força que aniria adquirint l'oposició, que n'ha sortit molt reforçada després dels comicis autonòmics i municipals.

Durant la seva breu intervenció va assegurar que «assumeixo en primera persona els resultats i crec necessari donar una resposta». Ha indicat que «molts presidents amb gestions impecables han deixat de ser-ho. Tot això aconsella una clarificació dels espanyols sobre les forces polítiques que han de liderar aquesta fase».

A parer seu, han de ser els espanyols els que en qüestió de molt poc temps «prenguin la paraula per definir el rumb polític del país». La decisió adoptada no era esperada per ningú, ni tan sols pels seus companys de formació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

També va agafar desprevinguda la Borsa espanyola, que ja ha deixat pèrdues davant del panorama d'incertesa que s'aproxima. Bancs com el BBVA , Santander, CaixaBank o Sabadell apareixen com els primers damnificats.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!