La planta de transferència de residus de Calafell.

Calafell i EcoBP trenquen de males maneres després d'un traspàs del servei ple de dificultats

El govern calafellenc denúncia «anomalies» i haver-se sentit «vilipendiats, maltractats i estafats»

El traspàs del servei de recollida de residus entre l'empresa comarcal EcoBP i l'Ajuntament de Calafell s'ha trencat del tot. Després de setmanes amb una tensió creixent per les protestes del sindicat UGT en relació amb la subrogació dels treballadors, des del consistori calafellenc han dit prou i han passat també a l'atac.

Calafell va decidir recuperar la gestió municipal del servei després que finalitzés el contracte de deu anys signat al Consell Comarcal, que oferia un servei mancomunat a deu ajuntaments de la comarca a través de l'empresa mixta EcoBP. El traspàs del servei ha estat ple de dificultats des del primer moment.

Les protestes d'alguns dels representants d'UGT van ser el primer avís que la transició no seria senzilla, amb una negociació que va acabar de males maneres i a crits. Poc després, alguns delegats sindicals marcaven distàncies amb els representats que lideraven la protesta, alhora que denunciaven «pressions» per oposar-se a la municipalització.

«Anomalies» en el traspàs del servei

Però a mesura que s'acostava la data marcada per fer el traspàs del servei —16 de març—, la situació s'ha anat complicant. En una nota de premsa, l'Ajuntament de Calafell ha denunciat un seguit d'«anomalies» que han detectat amb el traspàs. D'una banda, asseguren que el personal transferit per l'empresa comarcal «no és el que ja prestava el servei a Calafell», que és el que coneixia «les rutes de recollida». A més, afegeixen que no es traspassen els operaris que correspondria (25), sinó que n'han afegit «dos més, que estan prejubilats i mai no han format part del servei a Calafell».

També remarquen deficiències amb el parc mòbil, ja que EcoBP «no transferirà els vehicles pagats i repagats per Calafell, alguns dels quals ja eren de l'Ajuntament des d'abans d'afegir-se a l’empresa comarcal». En el seu lloc, transferiran altres vehicles sobre els quals el consistori no té clar «el seu estat de conservació i operativitat».

Preparats per al pitjor

Ramon Ferré, alcalde de Calafell, apunta que l'Ajuntament ha hagut de llogar «vehicles i maquinària per poder garantir que el servei de recollida es pot prestar amb normalitat a partir d'aquest 16 de març». Ferré assegura que el servei «està garantit», però ha demanat «comprensió i paciència» a la ciutadania, perquè assegura que no saben «quines sorpreses ens podem trobar a última hora».

«Ens estem preparant per al pitjor», ha reblat el batlle, que creu que EcoBP està fent «el possible perquè no ens en sortim». L'alcalde ha lamentat que s'han trobat «completament sols i sotmesos a pressions» en aquest procés i que s'han sentit «vilipendiats, maltractats i estafats».

La planta de transferència de residus

On també s'han trobat problemes és a la planta de transferència de residus, que fins ara gestionava EcoBP, però que passarà a ser municipal. Segons denuncia el govern local, hi ha problemes de funcionament de la bàscula i l'empresa mixta «no ha facilitat cap informació sobre el programari que controla el pesatge», a més de «no deixar entrar els tècnics municipals per comprovar l'estat de les instal·lacions».

Davant aquesta situació, Calafell ha dit prou i aquest dilluns 15 de març ha informat que la planta de transferència només es farà servir per als residus generats a Calafell. En un primer moment, l'Ajuntament volia seguir compartint aquest espai amb l'empresa comarcal, perquè els altres municipis en poguessin fer ús. Però les traves posades per EcoBP han portat el consistori a prendre aquesta decisió. «A partir d'ara, EcoBP i el seu soci privat majoritari hauran de trobar les seves pròpies solucions per al trasllat dels seus residus als centres d'eliminació o de reciclatge», ha sentenciat Ramon Ferré.