El 27 de desembre de 2020, Araceli Hidalgo, una resident de 96 anys, va passar a la història com a primera persona a vacunar-se del coronavirus a Espanya. Des de llavors, a Espanya, s'ha vacunat a gairebé un milió de persones, i prop de 10.000 han rebut ja la segona dosi. Ara bé, és possible que vulguis saber quan serà el teu torn.
La calculadora es basa en les dades del govern
Segons el pla del govern, en aquesta primera fase es prioritza als residents dels centres de gent gran i al personal sanitari i sociosanitari, incloses les persones que s'encarreguen de la cura de persones vulnerables a casa seva. Quan aquesta part de la població estigui vacunada, es passarà a la segona fase, prevista per al mes de març, que inclou als majors de 64 anys i persones dependents i amb malalties de risc.
Després d'aquests grups, el llistat inclou, per ordre, als grups de població que viuen o treballen en entorns tancats, els vulnerables per la seva situació econòmica, els treballadors essencials, el personal docent, la població infantil, adolescents i joves majors de 16 anys, població adulta, residents en zones amb brots, embarassades i seropositius.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
El govern ha establert aquest ordre, però no ha detallat la data exacta en què es vacunarà cada grup. Això dependrà del ritme de vacunació en cada comunitat autònoma i de la disponibilitat de les vacunes a Espanya. No obstant això, pots fer-te una idea de la data en què et tocarà vacunar-te amb una nova eina.
Hi ha una calculadora que, omplint les dades bàsiques, et diu el dia en què podràs vacunar-te contra la Covid-19. Tal com s'especifica a la pàgina web, «aquesta calculadora estima la teva posició a la cua per rebre la vacuna contra la Covid-19 a Espanya» i està basada «en la llista de grups prioritaris publicats pel govern espanyol».
Com funciona?
Un cop hagis introduït les teves dades a la calculadora, obtindràs una estimació del nombre de persones que es troben per davant teu a la cua de vacunació. Per saber quan et tocarà vacunar-te, només cal que responguis aquestes preguntes del qüestionari:
- Tria la comunitat autònoma on vius. Si no tens clar on et vacunaràs, pots escollir Espanya.
- Introdueix la teva edat en anys.
- Indica si ets treballador sanitari de primera línia contra la Covid-19.
- Indica si ets una persona dependent que resideix a un domicili privat.
- Indica si tens alguna condició prèvia que augmenti el teu risc de patir complicacions per Covid-19 (malaltia cardiovascular, diabetis, malaltia respiratòria crònica, hipertensió o malaltia terminal).
- Indica si treballes o vius a un centre per a majors.
- Indica si treballes en un entorn tancat.
- Indica si estàs embarassada o tens plans d'estar-ho pròximament.
A la part inferior t'indicarà a l'instant la data aproximada en què hauràs de vacunar-te. La pàgina especifica que la taxa de vacunació actual és menor a la projectada pel govern i, per tant, pot augmentar el temps d'espera. No obstant això, si millora la disponibilitat i la distribució, la situació podria ser més positiva.
Alguns exemples pràctics
Posem per exemple un perfil semblant al de la persona que escriu aquest article: 34 anys, resident a Catalunya i sense cap dels condicionants recollits en el qüestionari: la data estimada de vacunació serà a partir de l'1 de juny de 2021, i hi ha entre 2.098.666 i 4.643.767 persones davant seu.
Posem per exemple un altre perfil: una persona d'edat similar, posem 35 anys, però que treballa com a sanitari en primera línia de lluita contra la Covid-19. A Madrid, aquesta persona té entre 0 i 138.995 persones davant i es vacunaria abans del 28 de febrer. Però si la mateixa persona viu a Astúries, només tindria 4.844 persones davant.
Un altre possible perfil és el d'una persona de 65 anys sense patologies prèvies, posem que d'Andalusia. En aquest cas tindria entre 160.833 i 2.333.833 persones per davant, amb una data estimada entre el 28 de febrer i l'1 de juny. Una situació semblant a la d'algú més jove amb malalties prèvies o situació de risc.