Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Vacunació de Covid a Espanya: El govern marca el calendari i qui es vacunarà primer

Pedro Sánchez feia públic aquest divendres que el pla serà anunciat el pròxim dimarts

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Vacunació de Covid a Espanya: El govern marca el calendari i qui es vacunarà primer | ACN

Durant setmanes ha estat un dels temes centrals de conservació i que més notícies ha protagonitzat en els mitjans de comunicació. La publicació dels resultats de fiabilitat de diverses vacunes contra la Covid, com les de Moderna i Pfizer, ha fet que ens comencem a plantejar com serà la campanya de vacunació, quan començarà al nostre país o qui seran els primers que hi tinguin accés.

En els últims dies, el Govern ha anat donant petits detalls. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava fa uns dies que segurament es començaria al gener a vacunar, i avui Pedro Sánchez ho reafirmava. Confirmava, a més, que Espanya és al costat d'Alemanya el primer país europeu a tenir llest el seu pla de vacunació els detalls del qual es donaran a conèixer dimarts que ve.

El president del Govern apuntava que al mes de juny una bona part dels espanyols ja hauria estat vacunada. Però la gran pregunta que se'ns planteja és qui serien els que rebrien les primeres vacunes, perquè sembla que amb tota seguretat seran els professionals sanitaris i els ancians que viuen en residències, segons avança 'El Mundo'.

Això és el que es recolliria en el document de priorització i distribució de les vacunes enfront de la Covid-19 que, com dèiem, s'aprovarà en el Consell de Ministres del dimarts. Fonts de Sanitat haurien confirmat al mitjà citat que s'ha prioritzat als residents respecte a la resta d'ancians o persones de risc per la dificultat més gran que existeix per a protegir-los contra el coronavirus. A més, asseguren que amb les primeres partides de dosis de vacunes hauria de bastar per a vacunar a aquests dos sectors de població.

En una segona fase de vacunació, es procediria a administrar noves dosis a la resta de majors de 65 anys i a les persones adultes que pateixin una malaltia crònica. En aquest tram s'inclouen les persones amb gran discapacitat (no tots els discapacitats) a més dels seus cuidadors.

A partir d'aquí, els següents que podrien ser vacunats serien aquells treballadors que es consideren essencials: policia, bombers o els sectors del transport i neteja. També es prioritzaria aquells que no poden teletreballar sobre aquells que sí que puguin fer-ho. Finalment, els nens serien els últims a qui els arribaria el torn. En el text, apunta 'El Mundo', no s'ha fet una priorització per sexes perquè encara que els homes acumulen més contagis, les dones pateixen els casos més greus.

Aquest calendari de vacunes, que encara no té dates concretes, hauria estat realitzat per un grup d'experts multidisciplinari. Aquests haurien estat treballant durant l'últim mes per a acabar de concretar-lo davant el que ja sembla la imminent arribada de les autoritzacions per parts de les autoritats sanitàries europees a les primeres vacunes.

Continuen existint molts dubtes entre els espanyols

Malgrat que la voluntat del Govern continua sent que la vacuna no sigui obligatori, sí que s'estarien preparant campanyes de sensibilització recordant els beneficis i la necessitat de vacunar-se. A més, l'executiu explica que podrà comptar amb un 10% de les aproximadament 1.000 milions de dosis que tindria aparaulades la Unió Europea.

El que sembla clar és que serà absolutament necessari conscienciar als espanyols per a anar a vacunar-se, perquè continua creixent el número que no estaria disposat a vacunar-se immediatament. Segons l'últim baròmetre, ja són un 47% els que preferirien esperar.

Curiosament hi ha una gran diferència entre el percentatge d'homes (45,6) i el de dones (28,5) que es vacunarien quan arribin les primeres dosis. Per franges d'edat, són entre els 55 a 64 anys, amb un 43,3%, entre 18 i 24 anys; 42,6%, i de més de 65, 41,5%, els més disposats a vacunar-se.