Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert del telecadira del Trampolí de l'estació d'esquí de La Molina (Cerdanya)

Les pistes d'esquí preveuen obrir una vegada acaba el confinament perimetral municipal

El president de l'entitat, Ricard Font, recorda que es tracta d'espais naturals, no d'equipaments esportius

Pla obert del telecadira del Trampolí de l'estació d'esquí de La Molina (Cerdanya)
El president de l'entitat, Ricard Font, recorda que es tracta d'espais naturals, no d'equipaments esportius | Catalunya Diari

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) preveu obrir les estacions d'esquí que gestiona un cop s'aixequi el confinament perimetral municipal de caps de setmana. Ho ha afirmat a l'ACN el president de l'entitat, Ricard Font, que recorda que de dilluns a dijous no hi hauria cap restricció per poder anar a esquiar. 

Un cop s'aixequi el confinament perimetral municipal de cap de setmana i passi a una restricció comarcal, les pistes s'assegurarien «un mínim de públic» durant aquests tres dies. Font també ha explicat que les estacions d'esquí no són considerades equipaments esportius sinó espais oberts, amb la qual cosa, no estan subjectes a les restriccions que s'apliquen al primer supòsit.

Font ha assegurat que les estacions estan a punt per obrir i, de fet, ha celebrat que aquest mateix divendres ha estat «el primer dia» que ha fet prou fred per a generar neu artificial. Però més enllà d'això ha subratllat que l'obertura de les pistes està condicionada a les mesures que estableix el Procicat. 

Les pistes són considerades «espai obert, no un equipament esportiu»

I en aquest sentit ha afirmat que les estacions de muntanya s'obriran a partir que hi hagi el desconfinament municipal. «A partir que els caps de setmana es pugui obrir tota una comarca, obrirem les estacions. Entre setmana tothom podrà venir a esquiar i els caps de setmana ho podrà fer la gent de la comarca», ha indicat. La data? «Quan es produeixin les condicions objectives fixades per Salut i el Procicat».

Font ha descartat obrir abans que es produeixi aquesta circumstància, perquè «la condició mínima» que FGC posa per poder-ho fer és que la mobilitat sigui «almenys comarcal». Així hi pot haver un «públic objectiu». En tot cas ha reiterat que de dilluns a dijous no hi hauria cap restricció que impedís anar a esquiar.

Sobre la qüestió de les restriccions a l'interior de l'estació, Font també ha recordat que aquests equipaments lúdics són considerats un «espai obert, no un equipament esportiu», un espai a l'aire lliure equiparable a «una carretera o una muntanya per anar a córrer o anar en bicicleta». 

Sí que hi ha algunes condicions d'ús pel que fa al transport per cable dels esquiadors, però en aquest sentit ha afirmat que ara com ara «no hi ha limitacions als telecabines ni des del punt de vista de la capacitat del remuntador» Amb tot FGC exigirà l'ús de mascareta durant el trajecte i restar en silenci per evitar la propagació d'aerosols a telecabines i remuntadors.

Resignació a les pistes d'esquí en no poder comptar amb la Puríssima

Les sis estacions d'esquí que gestiona FGC arreu de Catalunya viuen amb resignació el fet que les restriccions de mobilitat anunciades aquest dijous pel Govern per fer front a la Covid-19 no facin «factible» poder tenir les pistes d'esquí obertes durant el Pont de la Puríssima. 

Tot i això, el director de la divisió de Turisme i Muntanya de la companyia, Toni Sanmartí, s'ha volgut mostrar optimista davant la possibilitat de comptar amb aquestes instal·lacions a ple rendiment de cara a les festes de Nadal. A més, des de l'empresa pública han anunciat que es treballa per fer una arrencada «progressiva» de la temporada d'hivern, coincidint amb el moment en què el confinament de caps de setmana sigui comarcal.

Sanmartí ha explicat que els «il·lusiona molt» el fet de poder explotar les instal·lacions durant les festes nadalenques, amb la qual cosa, ha destacat que la valoració de les mesures adoptades per l'executiu és positiva, tenint en compte que es prenen en una greu situació sanitària. Així, ha assegurat que tot i les restriccions estan «contents», perquè, ha afegit, «sembla que hi hauria bones expectatives per Nadal».

Les estacions obtenen el certificat de qualitat d'AENOR com a espais segurs davant la Covid-19

Les sis estacions de muntanya gestionades per FGC han obtingut el certificat de qualitat d'AENOR com a espais segurs davant la Covid-19. Aquest reconeixement, que es basa en les recomanacions d'organismes nacionals i internacionals, valida els protocols i les mesures implementades des de l'inici de la crisi sanitària, encaminades a minimitzar el risc de contagi. 

Des d'FGC Turisme també s'està treballant per certificar les estacions amb el segell «Safe Tourism Certified», promogut per l'Instituto para la Calidad Turística Española (ICTE). El reconeixement de qualitat d'AENOR també s'estén al Cremallera i els Funiculars de Montserrat, el Tren del Ciment i el Parc Astronòmic Montsec.

Des d'AENOR s'ha dut a terme una anàlisi completa i rigorosa de totes les mesures que Ferrocarrils ha aplicat en diferents àmbits, com ara el de la neteja, la desinfecció o la senyalització, segons ha explicat la companyia en un comunicat. Així, la divisió de turisme d'FGC ha dissenyat un pla de prevenció i sensibilització que s'aplicarà a les sis estacions del grup — La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé, Vallter 2000 i Boí Taüll — un cop les condicions meteorològiques i d'innivació, d'una banda, i les marcades per l'evolució de la pandèmia, de l'altra, permetin obrir-les.