La Cambra de Comerç de Reus tancarà l'any amb el lliurament de premis a empreses de la seva àrea d'influència. L'acte es farà a l'auditori de firaReus dimecres vinent, 22 de desembre, a dos quarts de vuit del vespre. A més de les autoritats i representants locals, la cerimònia la presidirà el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró.
L'acte s'ha anunciat aquest dimecres en un esmorzar amb la premsa que ha servit, a la Cambra, per fer balanç del 2021. Al president, Jordi Just, l'han acompanyat els regidors d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, i de Medi Ambient, Daniel Rubio. Dimecres vinent es lliuraran 55 reconeixements vinculats amb el teixit empresarial de la regió.
Acaba un «annus horribilis» amb la incertesa del 2022
Preguntat pel balanç que es fa, des de la Cambra, del 2021, Jordi Just ha estat clar. «Fa dos o tres anys, la reina d'Anglaterra va parlar de l'annus horribilis, però no havia viscut aquest». «Dono gràcies a Déu que hem arribat a final d'any, ha sigut un any complicat», ha afegit.
Ha agraït especialment l'«aliat» que la Cambra té en l'Ajuntament de Reus. Una situació que no sap si es repeteix per a totes les cambres catalanes i espanyoles. «Tenim sort de tenir l'Ajuntament», ha sentenciat.
«Les altres institucions... necessitaríem un esmorzar, un dinar i un sopar per parlar-vos-en, però ho deixarem aquí perquè són dies de pau, felicitat i alegria», ha afegit. Sense entrar en més detalls, ha etzibat que «alguns s'ho haurien de fer mirar». Pel que fa a l'any 2022 l'ha definit com un any especialment incert.
Especialment per la rapidesa amb la qual canvia la situació de la pandèmia. «Fa tres setmanes o un mes hauríem dit que això ja estava viento en popa a toda vela», ha afirmat. En canvi, «a la restauració, que semblava que s'havia disparat, torna a tenir problemes», ha posat d'exemple.
La mateixa Cambra de Comerç organitza el seu acte anual de lliurament de premis el pròxim 22 de desembre. El president confia que es pugui celebrar sense problemes, però admet que la certesa absoluta no la tenen. I encara que es faci, no serà en condicions habituals.
De nou per exemplificar la situació, ha comentat que no es podrà fer ni un sopar ni un pica-pica. «No podrem fer ni una copa de cava, i són ampolles de cava que es perden, i com això, tantes coses diàries», ha exposat. En concret pel que fa a la recuperació econòmica, «hi ha uns fons europeus que tothom en parla, però semblen l'esperit Sant».
«Tothom en parla i sabem que hi és, però no els veiem», afegeix. Tot i aquest plantejament, «sé que ens en sortirem», ha sentenciat. «Empreses que no sabien ni què era una mascareta, avui són els primers productors de mascaretes d'àmbit estatal», ha exemplificat.
Com també ha passat, explica, en el camp de la digitalització. «Estic convençut que ens sabrem adaptar perquè els catalans, com diuen en castellà, de les pedres en traiem pans», insisteix. Admet, també, que «haurem de caminar fort i apretar».
Just ratifica el compromís de passar el relleu de la presidència
Més enllà del futur del teixit empresarial i l'economia, Just també s'ha referit al de la institució. Presideix la Cambra de Comerç arran d'un pacte amb la segona candidatura que havia anunciat que es presentaria a les eleccions. Finalment no hi va haver competició, i tots dos equips es van dividir el consell executiu i el plenari.
La presidència també va quedar dividida, amb Jordi Just agafant-ne les regnes durant tres anys i passant-les a Àgata Girbes l'últim any. Si les eleccions se celebressin quatre anys després de les anteriors, durant aquest 2022 s'hauria de produir el relleu. En el cas de les Cambres de Comerç, però, no sempre és així.
Les darreres, de fet, van arribar després de molts anys sense que la Generalitat, que és qui té la potestat, en convoqués cap. És per això que des de Reus es mantenen a l'espera del que anunciï el Govern en aquest sentit. Amb tot, darrerament han corregut rumors que Just tindria intenció de trencar el pacte i mantenir-se al càrrec.
Uns rumors que el president ha volgut contestar quan se li ha preguntat pel tema. «Quan jo dono la mà, els acords van a missa», ha sentenciat. Ha apuntat, a més, que precisament Carles Prats va ser el segon firmant del pacte entre les candidatures. Ha etzibat que «hi ha persones que, a la vida, només van a restar», en relació amb els que han fet córrer els rumors.
«Per part de l'Àgata sé que no hi ha cap problema, i per part meva tampoc», ha insistit. Sense concretar i personalitzar, ha reflexionat que «potser alguns tenien ganes de formar part important de la Cambra i no hi han arribat». «La rabosa, quan no hi arriba, diu que són verdes», ha conclòs.
Ha recordat, també, que depèn de la Generalitat convocar eleccions i, per tant, «si ens diguessin que d'aquí a nou mesos hi ha eleccions, plegaria avui». «Quan ens diguin que hi ha eleccions, un any abans em retiraré de president i em quedaré de vicepresident» ha reafirmat.
Una quarantena de premis reconeixen el teixit empresarial
Pel que fa a l'acte de dimecres vinent, la Cambra reconeixerà 49 empreses i professionals de la seva àrea d'influència en setze categories diferents. Es premiarà des de la innovació a la trajectòria passant per sectors concrets com el comerç o la restauració. També les inversions en sostenibilitat i medi ambient a través d'una nova categoria impulsada conjuntament amb l'Ajuntament de Reus.
Jordi Just considera l'acte com una manera de «fer una xarxa territorial de totes les empreses». «Si no cuidem el territori, no ens queixem quan tanquen botigues i empreses», ha reblat. L'esdeveniment tindrà caire solidari, ja que es podran fer aportacions voluntàries per a l'escola d'educació especial Nostra Senyora del Mar de Reus.
També es veu com un actiu territorial des de l'Ajuntament de Reus. Carles Prats considera aquests premis una mesura d'acompanyament en la recuperació econòmica. Daniel Rubio, en el cas concret dels premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus, posa l'accent en la implicació de les empreses.
Se'n reconeixeran sis, tres amb guardó i tres accèssits entre les 22 candidatures presentades. «Totes les empreses que s'han presentat tenen valor afegit», ha afirmat. Ha subratllat, també, que «van més enllà del que marca la normativa» en l'àmbit de la sostenibilitat.