Foto d'una persona caminant.

Cambridge descobreix els minuts que s'ha de caminar cada dia per allargar la vida

La Universitat de Cambridge ha revelat quants minuts cal caminar al dia per tenir un impacte beneficiós a l'esperança de vida

Caminar és una de les activitats més saludables que podem fer. Segons un estudi publicat a la revista British Journal of Sports Medicine, la quantitat de temps que hi dediquem pot estar directament relacionada amb la reducció de la mortalitat per totes les causes.

Ja sabem que mantenir certa activitat física cada dia pot resultar molt beneficiós per a la salut. De fet, es converteix en la millor manera de prevenir diferents malalties associades a l'augment de pes. Ara bé, els seus beneficis van molt més enllà: estant actius podem sentir-nos millor amb nosaltres mateixos, reduir el nostre pes en cas que tinguem obesitat i, fins i tot, podríem viure més. Això és el que va trobar el següent estudi.

Quants minuts hauríem de caminar segons un nou estudi?

L'estudi es va dur a terme al Regne Unit i hi van participar més de 100.000 persones majors de 40 anys. Va trobar que caminar com a mínim 35 minuts al dia podria reduir el risc de mort prematura en un 24 %. A més, com més temps dediquem a caminar, menor serà el risc de mortalitat per totes les causes.

També van descobrir que caminar a un ritme moderat de 5 km/hora s'associava amb una reducció del risc de mortalitat a causa de malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer.A més, els participants que van caminar durant més temps i a una velocitat més ràpida van tenir un risc encara menor de mortalitat.

Parella caminant pel parc
Caminant només 10 minuts al dia notaràs els beneficis a llarg termini. | Getty Images

Per a aquells que poden tenir dificultats per caminar durant llargs períodes de temps, els investigadors van trobar que fins i tot caminar només 10 minuts al dia pot tenir beneficis significatius per a la salut. Això és especialment important per a la gent gran o aquells amb problemes de mobilitat.

A més, l'estudi va determinar que el fet d'estar assegut durant llargs períodes de temps s'associava amb més risc de mortalitat. Per tant, no només és rellevant caminar regularment, sinó també assegurar-se de moure's i estirar-se durant el dia si passem molt de temps asseguts. Els autors assenyalen la importància de no romandre assegut durant llargs períodes de temps i fer exercici regularment per mantenir una bona salut en general.

Més dades sobre l'estudi

Els investigadors de la Unitat d'Epidemiologia del Consell de Recerca Mèdica (MRC, per les seves sigles en anglès) van fer l'estudi amb l'objectiu de determinar la quantitat d'activitat física necessària per obtenir beneficis en la prevenció de malalties cròniques i reduir el risc de morts prematures.

Per fer-ho, van dur a terme una revisió sistemàtica i una metanàlisi, on van analitzar i agrupar dades de cohorts de diversos estudis. Això els va permetre reunir informació que per si sola no proporcionava prou evidència i, de vegades, era contradictòria. Amb aquest enfocament van poder arribar a conclusions més sòlides sobre la quantitat d'exercici necessari per obtenir beneficis per a la salut.

Una dona caminant.
Qualsevol lloc és bo per caminar, però a la natura els beneficis n'augmenten. | Getty Images

Van observar que, tret de l'activitat física lligada a la feina, només una de cada tres persones feia més de 150 minuts setmanals d'activitat moderada i menys del 10 % en superava els 300 minuts setmanals. En general, van veure que a partir dels 150 minuts setmanals d'activitat moderada els beneficis extra per reduir el risc de malaltia o mort precoç eren escassos. Tanmateix, fins i tot amb la meitat d'aquesta quantitat s'obtenien avantatges rellevants: fer 75 minuts setmanals d'activitat moderada implicava un 23 % menor risc de morir abans d'hora.

Quins altres consells donen els experts?

Cada cop hi ha més estudis que demostren la importància de l'activitat física per mantenir una bona salut. I no ens hem de complicar gaire per gaudir de les seves qualitats. No cal anar al gimnàs o gastar molts diners en un entrenador. Només cal caminar a pas lleuger durant més de deu minuts al dia per millorar significativament l'estat de salut. Així ho han afirmat experts en la matèria, que asseguren que l'activitat física d'intensitat moderada, com ara caminar, pot reduir el risc demalaltiescardiovasculars icàncer.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!