Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Cabré, Marcos Massó i Maria del Mar Escoda sostenen els cartells de la campanya

El teixit veïnal de Reus fa pinya amb el comerç local

«El seu barri necessita la seva ajuda» sentencia el president de la FAVR dirigint-se a la ciutadania

El teixit veïnal de Reus vol donar suport al comerç local i fer front comú perquè el desconfinament repercuteixi econòmicament als negocis de barri. Per fer-ho, la Federació d'Associacions de Veïns de Reus ha escenificat aquest suport acompanyada de les entitats comercials reusenques.

Fer barri per sortir de la crisi

El president de la FAVR, Marcos Massó, ha presentat la campanya que té per objectiu «que la gent prengui consciència que el seu barri necessita la seva ajuda». Insisteix que cal «que la gent col·labori amb els barris, que presti atenció a les botigues que tenen al costat de casa per aixecar, entre tots l'activitat econòmica».

S'hi reafirma Salvador Cabré, president de l'Associació de Veïns del Carrilet. Posa l'accent en l'esforç que han fet molts comerços locals per oferir comandes a domicili quan ha calgut, o per atendre-les per telèfon i tenir-les a punt durant el confinament.

Representants veïnals i comercials, dempeus a l'avinguda del Carrilet presentant la campanya
Entitats veïnals i comercials reivindiquen l'esperit de barri com una ajuda per sortir de la crisi | TarragonaDigital

«Quan els hem necessitat els hem tingut al costat, ara és lògic que els veïns ajudem al comerç perquè ens en sortim entre tots», considera. La campanya s'ha rebut bé des del teixit comercial. La presidenta d'Unió de Botiguers, Meritxell Barberà, afirma que «consumir al comerç local, al barri, és el que fa cohesió de ciutat, és el que hi dona vida i, sense comerços, la ciutat no seria el mateix».

Des de l'associació comercial no tenen dades sobre l'impacte econòmic del confinament; «no hem fet balanç econòmic perquè és molt difícil de fer, són pèrdues de tenir un mes i mig o dos tancat». El que sí que han fet és reflexionar sobre el futur per al qual aquest sector econòmic ha d'estar preparat.

Podria suposar, apunta, l'empenta que faltava per digitalitzar el comcerç de proximitat. «Per una banda hem tingut un greuge comparatiu des d'un principi perquè es podia fer venda per Internet i comerç físic no», lamenta. Afegeix, però, que «per altra banda també ens ha obert els ulls, necessitem digitalitzar els comerços sense perdre mai el comerç presencial».

El desconfinament al comerç local

El confinament ha suposat un impacte molt negatiu en alguns sectors comercials. Aquells que no es van considerar essencials van haver d'abaixar la persiana veient com la venda per Internet, per exemple, seguia funcionant. Ara, amb la desescalada, comencen a veure la llum al final del túnel, però l'objectiu és que la situació els permeti no només recuperar la clientela que tenien abans del confinament, sinó poder arribar a ampliar-la.

Per una banda, a través de campanyes com la de la FAVR, apel·lant al sentiment local. Per una altra, amb mesures com les previstes en el Pla de Reactivació Econòmica i Social de Reus que, entre altres, preveu un impacte econòmic directe d'1,2 milions d'euros al calaix del comerç local.