L'Institut del Cor de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona(Can Ruti) participa en un assaig clínic mundial per validar l'eficàcia d'una nova teràpia per reduir els símptomes i els ingressos de pacients amb insuficiència cardíaca severa.
Es tracta de la implantació d'un dispositiu que connecta les dues aurícules i permet descarregar la pressió cardíaca. El dispositiu s'implanta als pacients a través d'un cateterisme i l'endemà de l'operació ja se'ls pot donar d'alta.
Primer a Europa, setè a escala mundial
El passat mes de novembre, Can Ruti es va convertir en el primer hospital europeu on ja s'han implantat dos d'aquests dispositius, dels set que en total s'han implantat a la resta del món –dos més al Canadà, dos als EUA i un a Israel.
Aquest nou dispositiu està pensat per a pacients que pateixen un ofec important a causa de la seva insuficiència cardíaca malgrat haver rebut ja tots els medicaments disponibles, pel que es calcula que entre un 10% i un 20% dels pacients amb insuficiència cardíaca es poden veure beneficiats per la implantació d’aquesta nova teràpia.
Recuperació cardíaca immediata
Segons els experts, alguns dels beneficis que aquest dispositiu proporcionarà són una recuperació de la capacitat cardíaca de forma immediata i de llarga durada, un augment en la capacitat de fer exercici, una reducció dels ingressos hospitalaris, una reducció de la mortalitat i un augment de la qualitat de vida dels pacients.
El director de l'Institut del Cor de l'Hospital Germans Trias, Tony Bayés, assegura que la insuficiència cardíaca "està adquirint xifres epidèmiques a Europa i a Espanya" a causa de l'augment de l'esperança de vida i a la millora dels resultats en el tractament d'altres cardiopaties, com l'infart de miocardi.
Augment alarmant dels casos d'insuficiència cardíaca
Actualment.es calcula que només Europa hi ha uns 10 milions de persones amb insuficiència cardíaca. Pel que fa a les xifres a Catalunya, 150.000 persones són diagnosticades amb aquesta malaltia.