Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Candela, catalana de 8 anys trasplantada de ronyó, amb els seus pares

Candela, la catalana de 8 anys que ja 'viu' després d'anys connectada a una màquina

Li van diagnosticar insuficiència renal greu als 20 mesos i des dels quatre anys necessitava diàlisi

Candela, catalana de 8 anys trasplantada de ronyó, amb els seus pares
Li van diagnosticar insuficiència renal greu als 20 mesos i des dels quatre anys necessitava diàlisi| TWITTER | @Catinformacio


Candela, una nena catalana de 8 anys, passarà a la història mèdica d'Espanya per haver-se convertit en la primera persona que rep un ronyó creuat d'un grup sanguini incompatible amb el seu. La seva història de superació a la seva edat l'ha convertit en una autèntica supervivent i els pares volen compartir la seva història.

La petita, que viu amb la seva família a la localitat d'Esplugues de Llobregat, al Baix Llobregat, portava quatre anys connectada a una màquina per poder viure, i gràcies a aquest trasplantament, podrà reprendre una vida més normal, que li permeti fins i tot sortir a passejar.

Els metges li van diagnosticar a Candela una síndrome nefròtica quan només tenia 20 mesos de vida, la qual li provocava una insuficiència renal greu. La situació no es va poder solucionar amb el temps, i quan va complir els 4 anys, va començar a necessitar diàlisi, un procés que li permet filtrar la seva sang, perquè els seus ronyons no podien complir amb la seva funció.

Precisament als 4 anys van intentar fer-li un primer trasplantament de ronyó, però va sortir malament i va haver de tornar a ser intervinguda només 24 hores després per extreure'l. Des de llavors, va iniciar la diàlisi i les seves visites a l'hospital tres vegades per setmana, però des de l'any 2019 la freqüència va augmentar i havia de visitar l'hospital cada dia.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

El 2017 els seus metges la van incloure en el Programa de Trasplantament Renal Creuat de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), el que significava que el pare de Candela donaria el seu ronyó a un pacient de fora de Catalunya i la nena rebria el ronyó de donant de l'altre pacient. El problema era que els grups sanguinis eren incompatibles, el que va obligar que Candela iniciés un tractament un mes abans de la intervenció per depurar la seva sang i extreure «anticossos A +» perquè el seu cos no rebutgés el seu nou ronyó.

Álvaro Madrid, cap de Servei de Nefrologia de l'Hospital Sant Joan de Déu (SJD), explica a Telecinco que «tot i que sempre s'intenta que el donant i el receptor tinguin un grup sanguini compatible, en el cas de Candela no ha estat possible perquè el fet que fos de grup sanguini 0 obligava els metges a descartar un gran ventall de potencials donants». El doctor continua exposant que «després d'anys de recerca sense èxit, vam optar per trasplantar un ronyó que, tot i ser compatible immunològicament, sí que era d'un grup sanguini incompatible».

«Candela ara està plena d'energia»

Finalment, Candela va ser operada per un equip de nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu i de l'Hospital Clínic, tots dos a Barcelona,que van realitzar el primer trasplantament creuat de ronyó de grup sanguini incompatible a un pacient pediàtric al nostre país. Des de llavors, Candela ja no necessita estar connectada a una màquina per poder viure, el que li tornarà la possibilitat de viure una vida normal, sortir a passejar i fins i tot poder anar a l'escola.

El pare de Candela es mostra encantat amb els resultats i explica que «la donació de viu ha de ser meditada, però em vaig llançar de cap. És la decisió més fàcil que he pres en la meva vida. Ara està fantàstica». «Candela ara està plena d'energia. Està feta una moto. Tot i que encara no pot anar a l'escola, anem en bici per Esplugues, amb el seu germà. Segueix estudiant i ara està menys cansada», afegeix.

L'home ha aprofitat l'ocasió per agrair la feina als molts sanitaris que van participar en l'operació de la seva filla i agrair a la Sanitat Pública el seu paper. «Ara s'ha posat de moda anar-se'n a Andorra per no pagar impostos, però gràcies a aquests impostos i a la solidaritat s'aconsegueixen aquestes coses. Confiança en el nostre sistema sanitari», acaba.