Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos nens a l'entrada d'un centre escolar amb les seves motxilles a Figueres

Ho acaben d'anunciar: El nou canvi que hi haurà en totes les escoles de Catalunya

El conseller d'Educació valora la presencialitat, reconeix dificultats pedagògiques i veu possible retirar la mascareta primer al pati

La relaxació de les mesures arran de la Covid van arribant a poc a poc arreu de Catalunya. L'inici de l'estiu ha arribat amb la decisió de la reobertura de l'oci nocturn i les activitats esportives són els àmbits principals a què es dirigeix el canvi del Procicat

Un dels aspectes on s'ha posat el punt de mira és als centres educatius. La fi del curs escolar ha arribat amb deures pel Departament d'Educació. El conseller Josep González Cambray ha explicat que es preveu que les famílies puguin tornar a entrar als centres el pròxim curs. Enguany no han pogut accedir-hi ni per reunions ni per cap altra activitat, situació que s'ha trobat a faltar. 

Una altra de les mesures és la retirada de la mascareta. Aquest aspecte és decisió de Salut i quan digui que és segur, es veu possible que es deixi d'utilitzar primer en exteriors i més tard en interiors. 

El conseller ha parlat d'aquesta pandèmia a nivell pedagògic. González Cambray ha reconegut que ha estat un curs «diferent», amb algunes «mancances» i que caldrà insistir en l'aspecte emocional.

Les noves mesures pel curs vinent

La presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, reclamava poder tornar als centres i recuperar la vida comunitària. En aquest sentit, alertava que l'educació s'ha de fer entre tots i que les escoles, i els alumnes, estaven perdent molt sense aquest vessant. 

El contacte presencial s'ha trobat a faltar a les escoles. Tot i això, Cambray ha explicat que hi ha centres que les reunions telemàtiques havien anat molt bé. En aquest sentit, cada centre podrà adaptar-se a la seva realitat, però les famílies podran entrar als centres.

En aquest final de curs ja podran a entrar als centres. Hauran de seguir les mesures de seguretat per participar de les festes de fi de curs o la graduació.

També es flexibilitzaran altres mesures: no s'haurà de prendre la temperatura; hi podrà haver barreja de grups al pati i es revisarà el protocol de neteja. D'altra banda, es mantindran els grups estables i l'obligatorietat de la mascareta

Aquest últim aspecte serà el Departament de Salut qui determinarà quan es pot retirar. La voluntat d'Educació és fer-ho el més aviat possible per l'aspecte pedagògic. Ha afegit que el coneixement de la pandèmia fa pensar que «seria possible» un escenari amb mascaretes només en l'interior.

Tres pics de grups confinats

El conseller d'Educació ha valorat positivament l'evolució del curs escolar, en el qual s'ha garantit la presencialitat. El virus s'ha comportat als centres i ha recordat els tres pics que s'han viscut en quant a grups confinats: 31 d'octubre amb 3.504, 23 de gener amb 2.700 i 30 d'abril amb 1.300.

Ha posat en valor que hi ha un total de 72.000 grups arreu del país i que en el moment més alt de la pandèmia. El 95% dels alumnes han pogut anar al centre. 

Enguany, s'ha fet més d'un milió i mig de PCR i s'ha trobat que en el 80% dels casos només donava positiu el cas índex. Sobre la resta, el conseller ha assegurat que no volia dir que el contagi vingués de l'escola sinó que podia haver entrat per la comunitat.


El curs, pedagògicament, ha estat «molt diferent». Reconeix que s'ha sabut donar resposta i s'ha insistit molt en l'acompanyament tutorial i emocional dels alumnes. Aquest impacte es continuarà treballant en el marc del pla que es prepara des de Salut.