Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Llum

El gran canvi que hi haurà avui a la factura de la llum a Catalunya: s'ha d'aprofitar

Us indiquem les hores més barates i les més cares

Gran canvi pel que fa a la factura de la llum avui, dimecres, a Catalunya. Després d'un any marcat per l'augment del preu de les energies, avui el preu de l'electricitat marcarà el preu més baix del que portem d'any. D'aquesta manera, us expliquem les franges horàries més barates i les més cares.

El preu de la llum marca el nivell més baix de l'últim any aquest dimecres amb 80,44 euros el megawatt hora de mitjana, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). L'electricitat al mercat majorista no es pagava tan barata des del 31 d'octubre del 2021, quan la llum es pagava a 79 euros/MWh.

La raó que explica la caiguda de preu és el descens del mercat ibèric del gas que se situa per sota dels 40 euros el megawatt hora, és a dir, per sota del topall marcat pel govern espanyol que va entrar en vigor al juny. Aquest dimecres serà el primer cop que no caldrà sumar la compensació pels productors de gas sinó restar-la del preu.

Fonts d'OMIE han explicat a l'ACN que amb el gas per sota dels 40 euros el megawatt hora «el que s'ha de compensar és molt poc». A més, cal tenir en compte que el baix preu de l'electricitat multiplica els intercanvis elèctrics amb França, on el preu de la llum arribarà als 159 euros aquest dimecres.

La meitat dels ingressos d'aquests fluxos anomenats 'renta de congestió' es destinen a pagar la compensació a les empreses productores de gas. L'augment dels intercanvis fan que hi hagi més ingressos per finançar el mecanisme ibèric, fins al punt que l'ajust sigui negatiu.

Les hores més barates

En el cas que esteu pensant a posar rentadores, el rentaplats o encendre el forn, aquí us indiquem la franja horària més econòmica perquè, en la mesura del possible, pugueu estalviar uns quants euros. Així, el preu més barat es registrarà entre les 14:00 i les 15:00 hores d'aquest migdia amb 48,7 euros/MWh.

Per altra banda, el preu més car d'avui de l'electricitat, es registrarà entre les 20:00 i les 21:00 hores del vespre, on el megawatt hora arribarà fins als 136,7 euros.