Fotografia d'una bombeta

El canvi gratuït que et pot fer estalviar en el rebut de la llum

Més enllà de les franges horàries, cal tenir present la potència contractada a les nostres llars

En els pròxims dies arribaran a les nostres llars les factures de l'electricitat. Aquest any haurem de prestar especial atenció, ja que l'1 de juny va entrar en vigor el nou sistema tarifari.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Durant les últimes setmanes s'ha posat en el punt de mira el nou sistema tarifari, que suposa un augment del preu en les hores de major consum. Les associacions de consumidors reclamen solucions i el govern ha disminuït l'IVA de l'electricitat del 21 al 10%. Davant aquesta situació, què podem fer per estalviar en el nostre rebut de la llum?

El canvi de potència contractada, una de les claus

L'1 de juny es va posar en marxa el nou sistema tarifari de l'electricitat i tothom es va sorprendre per les franges horàries. Ara bé, una altra de les noves opcions que ofereix la nova factura és la possibilitat de canviar de forma gratuïta la potència elèctrica contractada.

Segons la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), la majoria de consumidors tenen contractada més potència de la que necessiten. La potència fa referència a la quantitat de quilowatts (kW) que podem utilitzar de forma simultània, és a dir, la capacitat d'utilitzar diversos aparells electrodomèstics al mateix temps. Òbviament, com més quilowatts contractem, més pagarem cada mes: i la potència contractada constitueix una part important de la nostra factura.

De fet, som capaços de controlar el consum, tractant de ser més eficients i de consumir el mínim possible en hores punta. Però la potència contractada té un cost fix que tan sols es pot canviar si contractem una altra potència.

La possibilitat de fer dos canvis de potència

Malgrat que només es permetia fer un canvi de potència a l'any, des d'aquest mateix mes i fins al 31 de maig de 2022, es permet fer dos canvis gratuïts. Aquesta és una possibilitat que la CNMC ha establert perquè els consumidors calibrin quina és la potència que necessiten i s'ajustin a ella.

Gràcies als dos canvis gratuïts, tenim la possibilitat de provar dues potències diferents per decidir quina s'adapta millor a la nostra vida quotidiana. Basant-se en això, podem ajustar la potència contractada al nostre consum real i estalviar diners.

Amb tot això, el preu final presentaria un notable estalvi, ja que la potència té un pes molt important en la factura elèctrica.

L'estalvi en el rebut de la llum s'ha convertit en una prioritat per a molts ciutadans. És per això que la possibilitat d'aquests canvis gratuïts pot ser la via per pagar menys en el nostre rebut elèctric.