Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Oriol Mitjà, fotografiat pronunciant el seu discurs a la festa de l'Orgull LGTBI.

Oriol Mitjà confessa una mala experiència a l'Orgull: «Que a cap nen li torni a passar»

En la celebració de l'Orgull LGTBI, l'investigador ha utilitzat la seva experiència per a reivindicar els valors necessaris contra la intolerància

L’epidemiòleg Oriol Mitjà s’ha guanyat un nom el darrer any entre aquelles persones que són notícia quan opinen o, més aviat, ofereixen una perspectiva experimentada i coherent. 

No genera una afecció del tot generalitzada, i ha rebut crítiques fonamentades. Però també se li ha valorat els pocs pèls que té a la llengua per glossar les veritats que cal dir ben alt.

Qui ha estat la veu especialista i compromesa amb la pandèmia de la Covid-19 els últims quinze mesos, ha estat el pregoner de la celebració del Dia de l’Orgull LGTBI, a l’Estadi Lluís Companys de Barcelona. Una festa multitudinària i on cada any trepitgen l’escenari persones reconegudes.

A través de la seva veu privilegiada, els personatges famosos reivindiquen a l'Orgull la igualtat, el respecte i la diversitat com a base per la convivència i la llibertat. Així ho ha fet Oriol Mitjà, que ha dedicat el seu manifest a eradicar l'estigma dels malalts de VIH. 

Una experiència traumàtica superada com a reivindicació del diàleg, la convivència i l’orgull per la diversitat

Però en el seu discurs, Oriol Mitjà també ha fet una confessió sobre la seva infantesa per a contraposar de manera binària els valors que es necessiten contra la intolerància. «Quan tenia catorze anys, cinc agressors em van llençar a terra, em van apallissar a puntades de peu i em van llençar a les escombraries», ha exposat l’investigador.

«Però avui —assegurava Mitjà en unes declaracions que recull ‘Orgull Ràdio’—  aquell nen assetjat que anava amb el cap baix pel pati de l’escola ha esdevingut un adult fort». Més enllà de la individualitat, però, l’adult «es rebel·la contra l’statu quo i s’oposa a què cap altre nen i adolescent torni a passar pel mateix».

A través d’aquesta experiència, Mitjà ha estat clar en recordar què es necessita per fer front a qui nega la realitat. «Contra les agressions, el diàleg pacífic: contra la intolerància, la convivència; contra la discriminació, la diversitat; i contra la por, l’orgull», ha expressat el barceloní.

Ada Colau ha recordat la lluita de les generacions passades

Mitjà, de fet, ha deixat pas a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La batllessa ha reivindicat l'efemèride «per seguir lluitant juntes i unides pels nostres drets i llibertats sense deixar mai ningú enrere». Colau també ha agraït la lluita de les generacions que «han permès que avui puguem estar aquí i puguem seguir avançant cap a una societat on els nostres nens i nenes puguin créixer lliures i felices».