Hisenda avisa, aquest mes de març es veuran canvis a les nòmines respecte al febrer per les mesures fiscals aprovades a finals del 2022. És un decret que afectarà tant la majoria social com les grans empreses.
Un dels punts més importants que trobem a la reforma de la nòmina és el percentatge de retenció de l'IPRF, és a dir, la quantitat retinguda sobre aquest impost a l'exercici laboral.
En concret, l'Executiu ha establert que les rebaixes de l'IRPF siguin del 50% als treballadors amb menys ingressos, ampliant la reducció per rendiments de la feina que estava vigent. Aquesta rebaixa beneficiarà prop de 5 milions de treballadors.
Fins a l'any passat, el benefici fiscal que s'aplicava a les rendes brutes era de fins a 18.000 euros. La novetat d'aquesta mesura del 2023 és que el límit s'ha ampliat fins a 21.000 euros. D'aquesta manera, el govern central estima que s'estalviaran 1.881 milions d'euros en operar entre 15.000 i 21.000 euros.
Per exemple, si els rendiments nets d'un treballador són iguals o inferiors a 14.047,50 euros, la reducció que se li aplicarà s'ha elevat a 6.498 euros. En aquells casos que el rendiment del treballador se situï entre 14.047,50 i 19.747,50 euros, la reducció aplicable l'haurà de calcular
Com es calcula la retenció de l'IRPF?
Si vols saber si la teva nòmina puja aquest març, a la pàgina de l'Agència Tributària han habilitat diferents eines perquè puguis calcular la retenció de l'IPRF el 2023.
Per fer servir aquesta eina hauràs de seguir la ruta de: Inici / Totes les gestions / Ajuda / Descàrrega de programes d'ajuda / Retencions. Des de l'1 de febrer hi ha disponible una calculadora per a tots els treballadors.
Amb aquesta eina no necessites tenir certificat digital ni usuari i contrasenya al sistema Cl@ve. Després de punxar l'únic que has de fer és emplenar el formulari amb les teves dades.
Per això, l'usuari haurà d'aportar les dades personals necessàries com és el NIF, la data de naixement, la situació familiar i/o laboral i si posseeix algun grau de discapacitat.
A continuació, heu d'emplenar les dades relacionades amb els ascendents i els descendents, especificant si es té alguna persona a càrrec.
En cada cas, cal concretar els aspectes següents: l'any de naixement, la convivència, la discapacitat i la mobilitat reduïda de les persones a càrrec.
Pel que fa a les dades econòmiques, l'usuari afegirà juntament amb la resta de documents ja aportats aquells que consideri com les despeses deductibles o les retribucions totals.
Així mateix, cal que anoti l'import fixat judicialment quant a la pensió compensatòria a favor del cònjuge o les anualitats per aliments a favor dels fills, entre d'altres.
Qui és el responsable dels canvis?
Des del Ministeri d'Hisenda ens aclareixen els dubtes. El treballador no s'ha de preocupar dels canvis ni les modificacions que entren en vigor. L'empresa és l'encarregada de dur a terme tots els processos necessaris per adaptar la nòmina del treballador a la nova normativa.
Això sí, l'única tasca important serà que sempre comprovis a la nòmina que s'han realitzat les modificacions en cas que afecti i si no és el cas comunicar-ho a l'empresa com més aviat millor.