Imatge de gent amb màniga curta en una terrassa.

Si tens pensada una escapada per Setmana Santa, tenim una mala notícia per tu

Els alts preus tornaran a protagonitzar les vacances de Setmana Santa

Molts espanyols porten esperant força temps per les vacances de Setmana Santa. Són un període de desconnexió que els permetrà fer front al segon trimestre amb més energies abans que arribi l'estiu. Però en les últimes hores rebien males notícies que els afectarà sobretot les butxaques.

I és que hauran de fer front a la Setmana Santa més cara de la història. Amb uns preus que s'incrementaran a l'hostaleria al voltant d'un 15%, recull El Economista.

Les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) elevaven la inflació en aquest sector fins al 8%. No obstant això, a les zones més turístiques s'aprecien pics més grans.

Tampoc no es queda enrere l'allotjament. El mes de febrer passat va experimentar un augment del 12,2% respecte a fa un any. Tot i això, en set comunitats es van detectar unes pujades més grans, arribant en alguns casos a depassar el 15%.

A la restauració, l'increment interanual s'ha situat al 7,5% de mitjana. Però a certes regions els preus van repuntar fins al 10%.

Foto d'una dona en un aeroport amb avions al fons
Els turistes s'enfronten amb la Setmana Santa més cara de la història | GETTY IMAGES

Com sol ser habitual, els principals destins dels turistes espanyols seran Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid i Illes Canàries. En aquests territoris es troben també les pujades més grans quant als preus d'allotjament.

La comunitat madrilenya arriba fins al 15,6%, mentre que Catalunya es queda a tan sols una dècima (15,5%). L'increment de les tarifes a les Canàries va assolir el 14,8% davant el 12,3% d'Andalusia. En qualsevol cas, aquesta classificació l'encapçala el País Basc amb un encariment el darrer any del 16,7% als allotjaments.

La restauració també pateix els efectes de la inflació

Un altre sector com el de la restauració també ha experimentat importants increments durant els darrers mesos. Per sobre de la mitjana hi ha la Rioja, amb un 9,2%, seguida molt de prop per les Canàries i Andalusia, amb un 9,1% i un 9%.

Per sobre del 8% hi ha Melilla, Balears, Comunitat Valenciana, Galícia i Castella-la Manxa. Com podem apreciar, tant les pujades dels allotjaments com de la restauració estan per sobre de l'IPC. Al febrer es va situar al 6%.

La patronal Hostaleria d'Espanya atribueix aquestes dades sobretot a l'encariment dels aliments, les begudes i l'habitatge. És cert que els productes alimentaris van experimentar un augment del 16,6%, amb l'oli, la llet i el sucre per sobre del 30%.

Imatge d'una terrassa d'una bar a A Coruña.
L'hostaleria s'ha vist obligada a apujar els preus més | EP

Són xifres una mica alarmants, sobretot si tenim en compte que el Ministeri d'Agricultura havia dit que s'havia tocat sostre. A més, havien aplicat una rebaixa a l'IVA que hauria de repercutir a la butxaca del consumidor, però tampoc no ha estat així.

Quins plans tenen els espanyols per a aquesta Setmana Santa?

Vistos els preus de la restauració i de l'hoteleria, potser més d'un es contingui a l'hora de consumir. En qualsevol cas, la majoria aprofitaran aquests dies de descans per viatjar i recarregar energies. L'informe d'eBooking.com revela que els ciutadans es decantaran pel turisme nacional, sobretot «per visitar grans capitals de província».

De fet, el 72% de les reserves són a una destinació espanyola. El 5% a Portugal, el 4,8% a França, mentre que el 4% i el 2% triaran Itàlia i el Regne Unit, segons aquest estudi.

Des de la patronal turística Exceltur es mostren molt prudents quan es parla de recuperació. Consideren que els resultats empresarials segueixen condicionats pels «elevats preus energètics, de subministraments i financers».

Creuen que el sector podria generar durant el conjunt de l'any els 168.453 milions d'euros. Aquesta xifra suposaria un repunt del 7,1% respecte al 2019. D'aquesta manera, a més, es consolidaria la recuperació que ja es va detectar el 2022.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!