Imatge d'una terrassa de bar a Barcelona en plena desescalada

Nou gir de 180°: El canvi imminent que exigeixen els restaurants de Catalunya

El Gremi de Restauració de Barcelona celebra la retirada del toc de queda i demana poder obrir fins les dues de la matinada

Nou canvi de paradigma. La supressió del toc de queda a la majoria de municipis de Catalunya —només 19 el conserven— ha provocat una lògica estampida de reaccions. I entre les quals, com no podia ser d’una altra manera, hi ha la de bars i restaurants. El Gremi de Restauració de Barcelona ha celebrat la decisió que ha pres aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i, a més, ha demanat poder obrir imminentment fins les dues de la matinada.

A partir d'aquest divendres, la capital catalana i gran part de Catalunya han deixat d'estar afectats per aquesta mesura, vigent des de mitjans de juliol.

L'entitat considera que, amb la fi del toc de queda, no hi ha motius per seguir restringint l'horari de la restauració —fins ara pot obrir fins a dos quarts d'una de la matinada— i demana que els locals puguin obrir fins a les dues de la matinada.

Demanen al Govern que ho faci imminentment

Alhora, creu que ha de ser el Govern qui ha d'autoritzar la mesura. «No hauria d'esperar que torni a ser el TSJC qui ampliï els horaris», subratlla.

Pel gremi, l'horari de tancament actual «desincentiva el consum durant les nits, que s'acostuma a fer més tard durant el període d'estiu». Alhora, insisteix que la manca d'opcions de lleure «legals i controlades» fan que «es multipliquin els botellots i les festes en domicilis particulars».

«La resposta a l'incivisme no pot ser enquistar-nos en el toc de queda», afegeix. Finalment, remarca que tant la limitació de drets com les restriccions a determinades activitats econòmiques «no es poden normalitzar».

Les restriccions vigents en bars i restaurants

Els restaurants i bars de Catalunya, però, continuen comptant amb diverses restriccions. A divendres, 20 d'agost, les prohibicions per a la prevenció de la Covid-19 són les següents

  • Es restableix el consum en barra, amb una separació interpersonal d'1,50 metres.
  • Es limita a 6 persones el nombre màxim de comensals per taula o agrupació de taules a l'interior i 10 a l'exterior, llevat que pertanyin a la bombolla de convivència.
  • Distància mínima degudament senyalitzada de 2 metres entre comensals de taules o agrupacions de taules diferents a l'interior i d'1,5 metres a les terrasses.
  • Distància d'un metre entre persones d'una mateixa taula, excepte per a persones que pertanyin a la bombolla de convivència. El tipus i mida de taula han de permetre que es garanteixin les distàncies.
  • A l'interior: aforament del 50% i bona ventilació.
  • No es pot fer cap activitat de ball.