Les dones embarassades són un dels col·lectius més afectats per la variant Delta del coronavirus. És més, una d'elles va morir dilluns a la nit a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, on estava hospitalitzada. Segons els metges, va patir un tromboembolisme pulmonar massiu provocat per la Covid-19.
La víctima no estava vacunada, fent que la llista de morts en aquest col·lectiu vagi a més. En el mateix hospital, fa poc més d'una setmana, també va morir una altra gestant mentre hi havia set més ingressades. De fet, dues d'elles a l'UCI.
Segons les dades recollides en les últimes setmanes, la variant Delta està sent més agressiva amb els joves i les embarassades. I és que fins ara, el virus atacava principalment als col·lectius de més edat i a les persones amb altres patologies.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Per aquesta raó, i davant la falta de garanties sobre la vacuna en embarassades, moltes van preferir no vacunar-se fins a donar a llum. Però, l'arribada de la Delta ha capgirat aquests plans, ja que sembla que afecta les embarassades amb més agressivitat.
Les autoritats, després de diversos estudis que demostren que les vacunes són segures, insisteixen que han de vacunar-se. Especialment en els primers mesos d'embaràs, i així garantir que arriben al final en el millor estat possible de salut.
Des de l'hospital asseguren per a 'ABC' que «és molt perillós no vacunar-se, especialment amb aquesta variant tan contagiosa del virus». A més, afegeixen: «ho és especialment en el cas de les dones embarassades perquè aquesta malaltia pot matar-les». Fins i tot recorden que ja hi ha hagut diversos casos al llarg d'aquesta cinquena onada.
Segons la conselleria de Salut d'Andalusia, només el 25% de les dones embarassades de la regió s'han vacunat. Per això, les anima a vacunar-se ara que s'ha iniciat el procés sense necessitat de cita prèvia.
De fet, el Ministeri de Sanitat, a través de la Comissió de Salut Pública, ja va fer el mateix dimecres passat. En col·laboració amb la Federació d'Associacions Científiques Mèdiques Espanyoles (FACME), va publicar un document animant a les embarassades a vacunar-se.
«S'ha de prioritzar la vacunació de les dones embarassades pel seu gran risc davant la Covid-19», insisteixen. La idea és «fomentar estratègies de captació específiques per a dones embarassades» durant les pròximes setmanes. I per això, no es tindrà en compte l'edat ni les seves setmanes de gestació, cosa que sí que es va plantejar a l'inici de la pandèmia.
La Comissió de Salut afegeix que les vacunes protegeixen a totes les dones embarassades per igual. És més, fins i tot amb més força en el cas que tinguin altres factors de risc, com a obesitat, hipertensió arterial, diabetis o preeclàmpsia.
També insisteixen que s'han fet nombrosos estudis sobre les vacunes en dones embarassades i fins a la data no s'ha detectat cap contraindicació en cap trimestre de l'embaràs. De fet, Sanitat insisteix que arribin completament vacunades «al període de màxim risc», que és el final de l'embaràs.
Les embarassades toleren bé la vacuna contra la Covid
Segons un estudi realitzat per la Universitat de Washington, les embarassades toleren bé la vacuna contra la Covid. Segons Linda Eckhert, una de les seves autores, «no hi va haver cap augment de les reaccions» adverses comparat amb la d'altres grups.
El 62% de les dones que van participar en aquest estudi publicat a 'Jama Network Open' estaven vacunades amb Pfizer. Precisament aquesta és la vacuna que s'usa a Espanya amb elles, a més de Moderna.
Els efectes secundaris són molt similars als que pateix la resta de la població, és a dir, dolor al lloc de la injecció (91%), fatiga (31%) i febre.
En el cas de les dones lactants, les que acaben de tenir un nadó i li donen el pit, sí que van notar alguna cosa més. El 5% d'aquestes dones van veure disminuir la quantitat de llet que produïen després de la primera dosi. Després de la segona, el percentatge augmenta fins a un 7,2%.