Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un hombre, vacunado en Barcelona (24/03/2021).

Espanya, a punt de prendre una decisió clau amb la vacuna: «D'aquí poc»

Sanitat podria prendre la decisió en pocs dies i iniciar la tercera ronda de vacunació al setembre

En els darrers mesos, s'ha parlat d'una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus. El que va començar sent un rumor, sembla que s'acabarà de confirmar definitivament: alguns països han començat, fins i tot, a administrar-la. Què passa amb Espanya? Hi haurà tercera dosi? Quan es començarà a administrar?

Espanya, a punt de prendre una decisió sobre la tercera dosi de la vacuna

Totes les incògnites es resoldran ben aviat: fins i tot es podria prendre una decisió al respecte la setmana que ve. La reunió del dimecres del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha servit per posar el tema damunt la taula i fer-ne un informe. L'objectiu és reunir la màxima evidència científica sobre si és necessària o no una tercera dosi de la vacuna.

Dilluns que ve, 23 d'agost, l'Agència Europea del Medicament (EMA) es pronunciarà sobre la qüestió, en un posicionament clau per a Espanya. Si l'EMA dona el vistiplau, el nostre país ja es podria posar en marxa. El dimecres 25 d'agost, el Consell Interterritorial es tornarà a reunir i es podria aprovar l'inici de la campanya d'administració d'aquesta tercera dosi de la vacuna.

En el cas que la proposta tiri endavant, la campanya podria començar a Espanya a partir de setembre. Sigui com sigui, sembla que la decisió és imminent i en sortirem de dubtes a finals de mes. Les comunitats autònomes es mostren inquietes i els consellers de Sanitat ja pressionen el Govern perquè prenguin una decisió definitiva. 

El vicepresident de Castella i Lleó, Francisco Igea, ja ha exigit a Sanitat una decisió «perquè les autonomies puguin plantejar la seva estratègia davant la tornada». «Quan estigui clar, es procedirà a adoptar el criteri respecte a aquesta situació», ha advertit el conseller extremeny de Sanitat, José María Vergeles.

En definitiva, la posició actual és de prudència per deixar treballar la ponència de vacunes, encara que es reclama rapidesa per poder organitzar una nova ronda de la campanya de vacunació.

Altres països ja han pres una decisió sobre la tercera dosi de la vacuna

Alguns països ja han confirmat la tercera dosi de l'antídot. Els Estats Units, per exemple, ja autoritzen una tercera vacuna de Pfizer i de Moderna per a les persones immunodeprimides. És el mateix criteri que es vol utilitzar a Bèlgica, tot i que encara no ha començat a aplicar aquestes dosis de reforç.

En altres estats europeus, com ara Àustria, es començarà a administrar la tercera dosi al mes d'octubre. Als Estats Units, a més, ja es debat el fet de posar la tercera vacuna a tota la població major de 16 anys.

Espanya ja arriba al 63,8% de vacunació amb pauta completa

Espanya avança cap al 70% de la població vacunada amb pauta completa, que el Govern va prometre per abans d'acabar l'agost. A dotze dies d'acabar, actualment són 30,2 milions els espanyols amb les dues dosis. Això representa un 63,8% de la població del nostre país; mentre que el 73,9% té almenys una vacuna posada.

Entre ells, 20,5 milions tenen la pauta completa de Pfizer i 4,7 milions compten amb la d'AstraZeneca. Per darrere, 3 milions d'espanyols estan vacunats amb pauta completa de Moderna i 1,9, amb la vacuna monodosi de Janssen.