Les Rambles de Barcelona durant el toc de queda

El Govern vol mantenir el toc de queda en les ciutats més grans i amb més incidència

L'executiu català prendrà una decisió sobre la qüestió durant el matí d'aquest divendres

El Govern mou fitxa després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi rebutjat prorrogar el toc de queda en bona part de Catalunya. En aquest sentit, la consellera de Presidència, Laua Vilagrà, ha explicat que estan analitzant si és possible mantenir el toc de queda «almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta».

La consellera ha assenyalat que la previsió és prendre una decisió sobre la qüestió durant el matí d'aquest divendres. En aquest sentit, ha afegit que el toc de queda és una mesura que, segons els experts, «ha funcionat», alhora que ha justificat que plantegessin la pròrroga de la mesura perquè Catalunya es troba encara en «risc alt» i la pressió hospitalària continua sent molt elevada.

Davant la decisió del TSJC, Vilagrà ha explicat en una atenció als mitjans des de Prada de Conflent que reforçaran els dispositius policials per evitar 'botellons' als carrers. Així mateix, la consellera ha afegit que els jutges «no haurien de fer d'epidemiòlegs» sinó avaluar el que els experts plantegen.

L'executiu català lamenta la decisió del TSJC

El Govern, a través d'una nota de premsa, ha assenyalat que la pròrroga del toc de queda es justificava per la situació actual de la pandèmia, així com per l'augment de la mobilitat associada a l'estiu i l'expansió de la variant Delta. En la mateixa nota, l'executiu lamenta que el tribunal «no hagi estimat el gruix de les argumentacions tècniques exposades».

En aquest sentit, el Govern ha manifestat que l'informe de l'Agència de Salut Pública exposava que no hi ha hagut «encara prou temps» per observar «un impacte sostingut i elevat» en la baixada dels indicadors de la pandèmia. L'executiu ha recordat que tot i la millora en els darrers dies encara hi ha més de 1.500 pacients ingressats a planta i 499 pacients crítics.

Només 19 municipis mantindran el toc de queda

Cal recordar que aquest dijous el TSJC ha avalat mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% de l'aforament en actes religiosos a Catalunya, però ha tombat el toc de queda en la majoria de municipis, mantenint-lo a partir de la pròxima matinada en només 19 dels 148 que el Govern havia demanat.

El TSJC, però, només ha autoritzat la mesura en 19 municipis, els que tenen les incidències més altes: Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.