Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

El canvi per passar la ITV que afecta molts vehicles: cada sis mesos

T'informem dels vehicles que han de passar la ITV cada sis mesos aquest any

Els conductors que hagin de passar el vehicle per la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) aquest any han de seguir aquestes normes. La nova reforma de la ITV porta molts canvis i hauràs d'estar al corrent si no vols rebre una multa. El Govern espanyol va aprovar l'any passat modificar el decret que regula la Inspecció Tècnica de Vehicles. Es va aprovar al Reial Decret 920/2017, de 23 d'octubre.

Els vehicles lleugers destinats al transport de mercaderies inferiors a 3.500 quilos i amb més de 10 anys d'antiguitat, hauran de passar la ITV cada sis mesos. A més, s'inclou entre els elements per revisar a la ITV el dispositiu de trucada d'emergència.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Elements que et revisaran a la propera ITV

Segons la ITV, la finalitat és comprovar l'estat del teu vehicle i dels seus elements de seguretat. Tot això es fa perquè el teu vehicle estigui en les condicions òptimes per seguir circulant per les carreteres.

Es comprova el sistema d'emissions dels vehicles amb nivells EURO 5, EURO 6 i EURO VI. També, el número de bastidor del vehicle. Aquest número és la combinació de 17 dígits que possibiliten la comercialització a Europa sense possibilitat d'error i ha de coincidir amb el número que apareix a la documentació del vehicle. Aquest element sol aparèixer a tres llocs diferents. El podem trobar gravat al tauler de control, a la lluna davantera o encunyat al xassís.

Pneumàtic nou
Els elements que revisaran al teu cotxe a la pròxima ITV | Getty Images

Terminis per passar la ITV segons el tipus de vehicle

Ciclomotors de dues rodes

Fins a 3 anys d'antiguitat: exempt

Més de 3 anys d'antiguitat: cada 2 anys

Motocicletes, vehicles de tres rodes, quadricicles

Fins a 4 anys d'antiguitat: exempt

Més de 4 anys d'antiguitat: cada 2 anys

Turismes particulars

Fins a 4 anys d'antiguitat: exempt

De 4 a 10 anys d'antiguitat: cada 2 anys

Més de 10 anys d'antiguitat: cada any

Vehicles lleugers

Fins a 2 anys d'antiguitat: exempt

De 2 a 6 anys d'antiguitat: cada 2 anys

De 6 a 10 anys d'antiguitat: cada any

Més de 10 anys d'antiguitat: cada 6 mesos

Vehicles pesants

Fins a 10 anys d'antiguitat: cada any

Més de 10 anys d'antiguitat: cada 6 mesos

Tipus d'inspecció de la ITV

Per a la ITV, hi ha dos tipus d'inspeccions. Segons la mateixa ITV, les inspeccions periòdiques són a les quals s'han de sotmetre tota mena de vehicles. Amb una periodicitat establerta pel Reial Decret que varia en funció de la seva classe, antiguitat i ús a què es destinen.

Les inspeccions no periòdiques únicament s'han de fer quan es donen certes circumstàncies. Com és el cas de prematriculacions, legalització de reformes fetes en vehicles o inspeccions per a l'emissió de duplicats. Segons el Reial Decret 920/2017, del 23 d'octubre, les inspeccions tècniques de vehicles periòdiques s'han de fer amb una periodicitat que depèn de la classe, l'antiguitat i l'ús a què es destinen.

Documentació per poder passar la ITV

Abans de passar la ITV al nostre vehicle, ens pot sorgir el dubte que és el que hem de portar a la prova. Segons s'informa, aquests són els documents que cal aportar per poder passar correctament la prova:

- Targeta d'Inspecció Tècnica de Vehicles (Targeta d'ITV)

- Permís de Circulació

És recomanable disposar del rebut de l'assegurança del vehicle en vigor, pot ser sol·licitat per a la certificació de la inspecció periòdica. Amb aquests documents, la nostra inspecció serà positiva.