Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una oficina, diversos empleats i una noia sorpresa

El canvi amb la jornada laboral que afecta milions de treballadors a Espanya

El Gobierno planteja noves regulacions sobre les hores extra i el registre laboral

Recentment, el Gobierno ha proposat uns canvis significatius a la jornada laboral que podrien afectar milions de treballadors al país.

Entre aquestes mesures destaquen l'obligatorietat de remunerar totes les hores extres i el requisit de registrar la jornada laboral de manera telemàtica. Tot i això, aquesta iniciativa no està exempta de polèmica.

Muntatge amb persona teletreballant i una altra portant una maleta de treball
El debat sobre la retribució obligatòria de les hores extra està lluny de concloure | Getty Images, Canva Pro

Hores extra obligatòriament retribuïdes?

Una de les propostes més destacades és l'obligatorietat que totes les hores extres siguin retribuïdes. Però què implica això per a les empreses i els treballadors?

Actualment, el 44% de les hores extra no són remunerades, cosa que representa una gran pèrdua per als treballadors. Tot i això, aquesta mesura no ha estat ben rebuda per tots els sectors. Les empreses argumenten que aquest canvi augmentarà els costos operatius i podria impactar negativament a l'economia.

D'altra banda, els sindicats i els defensors dels drets laborals veuen aquesta mesura com un pas crucial per combatre l'explotació laboral i millorar la qualitat de vida dels empleats.

Uns treballadors esmorzen en una taula, i al cercle, un aparell per registrar l'horari laboral
Una de les propostes és registrar la jornada laboral de forma telemàtica | Getty Images

Registre telemàtic de la jornada laboral

Una altra mesura important és l'obligatorietat de registrar la jornada laboral de manera telemàtica. Aquesta mesura vol eliminar l'ús de registres en paper, que són més susceptibles a manipulacions i errors.

Encara que per a moltes empreses petites i mitjanes, la implementació d'un sistema de registre telemàtic podria suposar un desafiament tant logístic com econòmic.

Tot i que hi ha diverses solucions tecnològiques al mercat, l'adaptació a aquests nous sistemes requereix una inversió inicial i una fase d'aprenentatge que no totes les empreses estan en condicions d'assumir amb facilitat.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
La reforma estableix que cada hora extra ha de ser remunerada | Getty Images, 89Stocker

El Gobierno ja ha establert multes significatives per a les empreses que no compleixin aquestes noves regulacions. Les sancions per no registrar adequadament les hores treballades o per no pagar les hores extra poden oscil·lar entre 1.000 i 10.000 euros.

Tot i això, el sector empresarial ha expressat la seva preocupació per l'impacte que aquestes mesures poden tenir en la seva operativa diària. Per a moltes empreses, la solució no passa només per pagar les hores extra, sinó també per una millor organització de la feina i una planificació adequada que permeti complir els terminis sense recórrer a hores addicionals no remunerades.