Companys de treball donant-se la mà

El canvi de jornada laboral que pot arribar a casa nostra: més curtes i flexibles

Aquesta serà la jornada laboral del futur

Ja fa temps que s'està sentint, sobretot per part de promeses de partits polítics, que es podria implantar una nova jornada laboral. No obstant això, passava el temps i tot quedava en un simple rumor o proeses oblidades.

Fins ara i és que hi ha empreses que ja han decidit implantar a les seves feines aquestes noves jornades laborals. Aquí t'expliquem quins són i on han començat a fer-les.

Aquestes seran les noves jornades laborals que ja s'estan duent a terme

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha tornat a posar aquest debat sobre la taula. No vol que caigui en l'oblit, atès que li sembla una bona opció per a empreses i treballadors, ja que, segons ella, milloraria el desenvolupament de tots dos.

La idea és senzilla: si les hores de la jornada laboral es redueixen, segons la ministra, el treballador farà la tasca de manera més eficaç i en menys temps. Per la seva banda, les empreses han dit que, si es redueixen les hores, també ho farà el salari. No obstant això, aquesta mesura no estava plantejada al Congrés dels Diputats.

Imatge d'una dona signant un contracte laboral dins d'una oficina
Aquesta jornada laboral pot suposar nombrosos beneficis, però també té inconvenients. | Getty Images

Les dues jornades laborals que ara es posen sobre la taula són la jornada flexible i la jornada reduïda. Els seus partidaris expliquen que sí que en millorarien la seva atès que seria com un premi també per a la seva posterior conciliació familiar.

La veritat és que la jornada reduïda, potser per la qüestió dels nens, fa molts anys que existeix a Espanya. No obstant això, aquesta nova es planteja amb altres beneficis en què, per exemple, la reducció del salari no hi seria present.

La jornada laboral flexible inclou entre els seus avantatges més grans el d'escollir el seu propi horari laboral en funció de les seves necessitats, per exemple, en cas d'haver de portar els nens a l'escola o recollir-los-en. Òbviament, això per a l'empresari significaria haver d'enfrontar-se a una organització més gran amb horaris que no són fixos. Ara bé, tampoc tot són avantatges per al treballador. Segons els experts, podrien patir més estrès, ja que haurien d'organitzar-se els seus horaris així com gestionar els seus propis objectius. Tot i això, cal recordar que moltes persones ja hi estan acostumades, per la qual cosa no hauria de suposar un desavantatge per a elles.

Imatge d'un home estressat a l'oficina
Segons els experts, podrien patir més estrès, ja que haurien d'organitzar-se els seus horaris així com gestionar els seus propis objectius. | Getty Images

Quant a la jornada laboral reduïda, hem de saber que es vol aplicar sense reducció dels salaris. També té avantatges i inconvenients, per exemple: hi hauria més temps lliure per a la conciliació familiar i personal, però caldria rendir més en menys hores de feina.

Tot i això, aquest nou tipus de jornada no valdria per a totes les empreses o llocs de treball. N'és un clar exemple el sector de l'atenció al client: si descendís la seva jornada laboral, provocaria el descontentament dels clients perquè no hi hauria ningú per atendre'ls. Aquesta incògnita tal volta es podria resoldre amb un altre torn de treballadors que entressin a l'hora que en sortís el primer. Tanmateix, sense dubte suposaria una despesa màxima a l'empresa, ja que haurien de contractar altres persones.

València serà la primera ciutat on s'implantarà la jornada laboral reduïda

Aquestes jornades ja han començat a implantar-s'hi. Concretament, València ho farà el pròxim mes d'abril amb una setmana laboral de quatre dies. En lloc de reduir les hores de cada jornada laboral, en redueixen un dia, és a dir, en compte de cinc, se'n treballarien quatre i se'n descansarien tres.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!